Overslaan en naar de inhoud gaan

De pracht van een technologiezwerm

Ontwikkelingen in de IT gaan razendsnel. We verbinden grote en kleine voorwerpen met het internet en maken systemen steeds slimmer. Soms gaat dat op een chaotische manier en hebben we onze handen vol aan het operationeel houden van de systemen.
zon vogels wolken
© CC0 - Pexels.com
CC0 - Pexels.com

Ook hebben we moeite met het koppelen van systemen van verschillende leveranciers. Regelmatig stel ik daarom de vraag: Kunnen die systemen zich niet zelf redden?

Veel mensen denken van niet of dat het nog wel even zal duren. Maar volgens mij komt dat doordat hun gedachten worden vertroebeld door dagelijkse beslommeringen, of doordat ze juist met hun neus te dicht op de ontwikkelingen zitten. Ze hebben daardoor slechts zicht op lokale, operationele verbeteringen en zien innovatieprojecten alleen maar over elkaar heen tuimelen, zonder zichtbaar resultaat. Voor hen is het misschien goed om even uit te zoomen.

Zwermen

Iedereen weet hoe fascinerend het is om naar grote zwermen vogels te kijken. Het adembenemende schouwspel van mystiek-bewegende patronen in de lucht. Het ziet er complex uit, maar de dansende patronen zijn louter het gevolg van eenvoudige vliegregels. Iedere vogel volgt de snelheid en richting van zijn buren. Geen van de vogels ziet het mooie patroon, maar, van een afstandje gezien, vormen zij samen die dansende zwerm. Een fantastisch schouwspel dat maar moeilijk is te verklaren.

De technologieën beïnvloeden elkaar en vormen een zwerm

Zo kijk ik ook naar de complexiteit van veel ICT-ontwikkelingen, zoals Big Data, smart sensors, blockchain et cetera. Soms volgen zij elkaar netjes op, soms buitelen zij over elkaar heen. Ook vormen ze groepen, doordat ze vaak dezelfde context hebben, zoals smart cities of smart industry. De technologieën beïnvloeden elkaar en vormen een zwerm.

Uitzoomen

Voor sommige mensen is het lastig om alle ontwikkelingen goed te volgen en er op te sturen. Zij zitten als het ware midden in die zwerm en hebben geen zicht op de bewegingen en de schoonheid van het grotere geheel. Een vraag als ‘Zien we een slim systeem binnenkort gewoon als collega en medebewoner van een stad?’ wordt dan al gauw een ver-van-mijn-bed-onderwerp. Zeker, van dichtbij bekeken vliegen de innovatie-ontwikkelingen je om de oren, maar zoom je uit, dan worden de dansende contouren van bijvoorbeeld een mens-machinesymbiose zichtbaar.

Niet iedereen is in staat om van een afstand te kijken en te zien hoe mooi de bewegingen zijn. Dat is niet erg, gewoon lekker vliegen tussen alle anderen is ook fijn. Denk je dat dit beeld te romantisch of irreëel is? Misschien. Maar als je je gevoel voor richting en innovatie dreigt te verliezen, zoom dan eens uit en kijk naar de pracht van de technologiezwerm.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in