Overslaan en naar de inhoud gaan

CEO-adviesraad Trump opgeheven na leegloop

De raad van CEO’s van grote bedrijven die Donald Trump om zich heen had verzameld, wordt opgeheven.
Donald Trump
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Dat heeft de Amerikaanse president gisterenavond Nederlandse tijd via Twitter laten weten, nadat eerder die dag opnieuw enkele kopstukken uit het bedrijfsleven zich hadden teruggetrokken uit het adviesorgaan.

Kort voor de tweet van Trump kondigden de bestuursvoorzitters van industrieconglomeraat 3M en voedingsmiddelenproducent Campbell Soup hun vertrek aan uit de raad. Dinsdag reageerde Trump nog furieus op het vertrek van de bazen van onder meer chipfabrikant Intel, sportkledingfabrikant Under Armour en farmacieconcern Merck. De president noemde de vertrokken topmannen op Twitter toen ‘blaaskaken’ en zei dat ze hun werk niet serieus namen.

Intel stapte als eerste op

De CEO van Intel, Brian Krzanich was de eerste prominent uit de techindustrie die de adviesraad van Trump verliet. In een verklaring schrijft Krzanich dat hij de raad verlaat omdat hij onder andere aandacht wil vragen voor de ernstige schade die het versplinterde politieke klimaat toebrengt aan andere prioriteiten. ‘Politiek en de politieke agenda hebben de belangrijke missie van het herbouwen van de Amerikaanse productiesector aan de kant geschoven.’ Ook schreef Kraznich in een tweet dat men niet moet aarzelen om deze 'blanke suprioriteit' te veroordelen. ‘Intel roept haar management in andere landen op hetzelfde te doen.’

In Trumps industriële adviesraad zaten de bestuursvoorzitters van enkele tientallen grote Amerikaanse bedrijven. Tesla-baas Elon Musk en Disney-topman Robert Iger het een paar maanden terug al voor gezien. De recente massale leegloop had te maken met wat Trump afgelopen weekend zei – of eigenlijk NIET zei – na de uit de hand gelopen ultranationalistische demonstratie in Charlottesville. Een tegendemonstrant kwam om het leven toen iemand met hoge snelheid in een auto op haar en andere betogers inreed. De opgestapte CEO’s vonden het niet kunnen dat Trump het extreemrechtse geweld niet direct veroordeelde maar in eerste instantie stelde dat het ‘van beide kanten’ kwam.

Sinds februari niet meer bijeen

Door de raad op te heven wil Trump naar eigen zeggen voorkomen dat hij de betrokken zakenmensen extra onder druk zet. De adviesraad had overigens al sinds februari niet meer vergaderd.

Eerder deze week haalde Trump in een tweet overigens fel uit naar Amazon. Volgens hem richt het bedrijf "enorme schade aan onder belastingbetalende winkelbedrijven'' in de Verenigde Staten, wat zou leiden tot een groot banenverlies. De president haalde in juni al uit naar oprichter en topman Jeff Bezos, omdat Amazon geen "internetbelastingen'' zou betalen.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in