Overslaan en naar de inhoud gaan

Belangrijke TNO-proef slaagt: patiëntendata analyseren zonder data te delen

TNO, CBS, zorgverzekeraar CZ en het Limburgse ziekenhuis Zuyderland zijn er voor het eerst in geslaagd om gevoelige data uit meerdere bronnen te analyseren zonder dat deze gegevens daadwerkelijk worden gedeeld. Dat meldt TNO op zijn website. Cryptografische technieken en goede afspraken maakten het mogelijk.

Er zijn grote hoeveelheden patiëntendata beschikbaar, maar deze zijn verspreid over steeds meer organisaties en instanties. Door wet- en regelgeving is het vaak moeilijk om datadelen tussen die versnipperde locaties mogelijk te maken. Analyse van patiëntendata kan echter veel nut hebben; het kan bijdragen aan belangrijke verbeteringen in de zorg.

Inzicht zonder in te zien

TNO, CBS, CZ en Zuyderland hebben zich gezamenlijk over dit vraagstuk gebogen. Op proefbasis zijn de vier organisaties aan de slag gegaan met innovatieve technologieën zoals Multi-Party Computation (MPC), een ‘gereedschapskist’ met cryptografische technieken, die het mogelijk maakt dat meerdere partijen gezamenlijk aan en met data kunnen werken.

Door techniek en procesafspraken te combineren wordt voorkomen dat informatie over individuen wordt onthuld. “Doordat de data is versleuteld, kunnen er statistische berekeningen op worden losgelaten en inzicht uit data worden gehaald, zonder dat de partijen andermans data kunnen inzien”, schrijft TNO in een persbericht over de geslaagde proef.

Procesafspraken over berekeningen

Met 'procesafspraken' wordt geregeld dat alleen geautoriseerde partijen berekeningen kunnen uitvoeren. Ook worden de berekeningen vooraf, tijdens én na de uitvoering getoetst aan de gemaakte afspraken. Zo wordt voorkomen dat gevoelige informatie onbedoeld toch wordt onthuld.

De organisaties zijn opgetogen over het resultaat van de proef. “Op deze manier kunnen de grote hoeveelheden beschikbare data maximaal gebruikt worden voor het verbeteren van de zorg, zonder in te boeten op privacy en vertrouwelijkheid”, aldus TNO. De proef met patiëntendata maakt mogelijk dat innovaties sneller op de markt kunnen worden gebracht.

“Dit is zeer wenselijk aangezien de zorgmarkt steeds verder onder druk komt te staan. De potentie is groter: ook buiten de gezondheidszorg kan deze techniek worden ingezet bij het oplossen van maatschappelijke uitdagingen”, stelt TNO.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in