Overslaan en naar de inhoud gaan

AMD introduceert 'Shanghai'-processor

Na een ontwikkeltijd van 2,5 jaar lanceert AMD de nieuwe Opteron-processor, die de codenaam Shanghai draagt. Daarmee is, een kwartaal eerder dan verwacht, een opvolger voorhanden voor de Barcelona-processor, die eveneens onder de naam Opteron op de markt werd gebracht.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Emilio Ghilardi, sinds drie maanden als senior vice president en general manager voor Emea in dienst van AMD, benadrukt vooral de efficiënte manier waarop de nieuwe processor met energie omgaat, in het bijzonder in periodes van relatieve rust ('idle'). Vooral servers die gebruikt worden voor en door bedrijven die websites hosten, alsmede internetproviders, kennen periodes van relatieve rust. Het was zaak het energieverbruik op zulke momenten sterk te verminderen.

AMD stelt dat de wereld van een groei- naar een (be)spaareconomie is gegaan. "De kosten voor energie zijn de afgelopen tien jaar met 424 procent gestegen. 50 procent van de kosten voor IT-systemen gaan op aan kosten voor energie."

De fabrikant is er trots op dat gebruikers de nieuwe processoren direct kunnen gebruiken, binnen hun bestaande architectuur. De nieuwe Opterons passen in hetzelfde Socket 1207-chipvoetje ('Socket F') als hun voorgangers. "Op het moment van lanceren kunnen meer dan 80 configuraties van zeer uiteenlopende fabrikanten direct de Shanghai-processor gebruiken."

Met de introductie van Shanghai en de voordelen van een sterke partner uit Abu Dhabi, een partnerschap dat vooralsnog onder de naam The Foundry Company door het leven gaat, stelt AMD een "gezond en serieus alternatief voor Intel te zijn".

De nieuwe Opterons zijn verkrijgbaar in een standaard 75 watt-uitvoering met kloksnelheden van 2,3 tot 2,7 gigahertz. In het eerste kwartaal volgt een energiezuinige HE-versie (55 watt) en een 'performance-geoptimailseerde' SE-variant met een energieverbuik van 105 watt.

Met de 'Shanghai'-versie van de Opteron maakt AMD wat betreft productietechnologie de overstap naar 45 nanometer. Op basis van dezelfde technologie wil AMD in het eerste kwartaal van 2009 ook desktopversies (codenaam Dragon) uitbrengen in de Phenom II X4-productlijn.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in