Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrees voor sjoemelen met sjoemelsoftware leidt tot Audi-arrestatie

Topman Rupert Stadler van het Duitse automerk Audi is maandag gearresteerd wegens vermeende betrokkenheid bij het gesjoemel met de uitstoot van diesels. Dat maakte moederbedrijf Volkswagen bekend.
Audi (zwart)
© Audi
Audi

De arrestatie werd gedaan uit vrees dat hij met bewijsmateriaal kan knoeien. Onlangs werd al bekend dat Stadler en een medebestuurder als verdachte zijn aangemerkt in het dieselschandaal. De huizen van de twee werden doorzocht. Stadler werd door meerdere ingenieurs van betrokkenheid beschuldigd. Er zitten al twee oud-managers van Audi vast in afwachting van hun rechtszaak. Verschillende Audi-kantoren werden in mei voor de derde keer binnengevallen.

Milieutests halen met bedrog

Volkswagen wordt al door autoriteiten achternagezeten sinds het sjoemeldieselschandaal in de Verenigde Staten in september 2015 aan het licht kwam. De fabrikant bleek zijn dieselwagens te voorzien van software die kon 'herkennen' wanneer de auto's aan milieutests werden onderworpen. Vervolgens beperkte die stiekeme software dan het vermogen en daarmee de uitstoot van vervuilende deeltjes, zodat de wagens door de tests kwamen.

Het bedrijf heeft ruim 25 miljard euro apart gezet voor boetes, schikkingen en andere kosten. Onder de auto's die waren uitgerust met software om de uitstoot te manipuleren behoorden ook Audi's. Begin deze maand meldden ingewijden aan Der Spiegel dat Stadler op korte termijn de laan uitgestuurd zou worden vanwege het schandaal. Hij staat sinds 2007 aan het hoofd van Audi.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in