Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkoop overtollige softwarelicenties!

Een overstap naar de cloud, faillissement of organisatiekrimp? Bij veel bedrijven ligt er om evidente redenen software op de plank waar niets mee wordt gedaan.
Handtekening
© Shutterstock
Shutterstock

Wat veel bedrijven zich niet realiseren, is dat ze die licenties nog legaal kunnen doorverkopen. Alleen al in Nederland gaat het vaak om tientallen miljoenen euro’s die eenvoudig kunnen worden (terug)verdiend.

Veilig overstappen

Softwareleveranciers varen er wel bij: de verkoop van nieuwe licenties en upgrades. Oude software wordt vervolgens niet meer gebruikt, terwijl die in veel gevallen voor andere organisaties nog prima zou volstaan. Tegelijkertijd beweren diezelfde softwareleveranciers ten onrechte vaak dat het kopen of verkopen van gebruikte licenties niet mag of onveilig is.

Binnen de EU is dit echter al sinds 2012 toegestaan, mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Zelfs als een fabrikant in zijn voorwaarden schrijft dat doorverkoop niet is toegestaan, is dat niet bindend. Vaak laten bedrijven zich toch nog door dergelijke waarschuwingen afschrikken.

Geld besparen

Het loont dus zeker om eens verder te kijken dan alleen de bekende softwarefabrikanten wanneer nieuwe software op het programma staat. Laat je informeren over de mogelijkheden van tweedehands software. Juist tweedehands software kan bedrijven veel geld besparen en levert veelal de functionaliteiten die volstaan voor de organisatie. Daarnaast gaan alle rechten en plichten één-op-één over op de koper van de software wanneer een organisatie software (ver)koopt. Het gaat hierbij dan wel over zakelijke software. Ook heeft gebruikte software de garantie van de fabrikant en wordt deze geüpdatet net als nieuwe software.

Win-win

In andere Europese landen – waaronder Duitsland en Zwitserland – is de handel in tweedehands licenties al behoorlijk gangbaar geworden en ook grote organisaties zien steeds vaker de voordelen van gebruikte software. In Nederland moet deze nog van de grond komen, maar ook hier zien steeds meer organisaties de mogelijkheden en besparingen ervan in.

Naarmate deze groep groeit, kunnen vraag en aanbod beter bij elkaar worden gebracht en zal de handel en het gebruik van tweedehandssoftware in de IT-wereld snel als ‘gewoon’ worden gezien. Dit levert onderaan de streep voor zowel de koper als verkoper een win-win-situatie op.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in