Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer wil opheldering over overheden die tweets verzamelen

De SP heeft minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken om opheldering gevraagd over overheden die op grote schaal tweets verzamelen zonder twitteraars te informeren. AG Connect en Trouw brachten eerder deze week gezamenlijk in kaart hoe overheden daarmee de fout in gaan.
© Flickr
Flickr

Onder meer het ministerie van Sociale Zaken, de Belastingdienst en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verzamelen met tools tweets voor onder meer sentimentanalyses, zonder gebruikers daarover te informeren.

Renske Leijten van de SP wil naar aanleiding van de publicatie onder meer weten of het wenselijk is dat de overheid op deze manier, zowel herleidbare als niet-herleidbare, gegevens van mensen opslaat en verwerkt, zonder dat mensen daarvan op de hoogte zijn.

Ze vraagt ook naar in hoeverre uitlatingen op sociale media een goede, betrouwbare graadmeter zijn, in relatie tot het verdienmodel van vele sociale mediaplatformen waarbij algoritmes bepalen wat mensen wel of niet te zien krijgen. Leijten wil onder meer weten in hoeverre informatie van Twitter wordt gebruikt bij beleid.

Capaciteitstekort AP

Ook vraagt Leijten naar op welke wijze verzamelde persoonsgegevens en gemaakte profielen worden bewaard en toegepast. Leijten vraagt zich verder af of capaciteitstekorten bij de Autoriteit Persoonsgegevens ertoe leidt dat toezicht op overheden nu niet toereikend is.

De AP liet dinsdag in het midden of er gehandhaafd gaat worden bij overheden die tweets verzamelen zonder gebruikers te informeren. Er wordt door de AP nooit uitspraken gedaan over individuele gevallen. “Bovendien: door onderzoeken of handhaven vooraf aan te kondigen laten we ons in de kaart kijken door organisaties”, aldus een woordvoerder.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in