Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse stichting achter rechtszaak tegen TikTok claimt miljarden van Facebook

De Nederlandse Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) begint een claimzaak tegen Facebook-moederbedrijf Meta Platforms vanwege privacyschendingen op het socialemediaplatform. De stichting, die eerder al een zaak startte tegen TikTok, zegt voor alle Nederlandse Facebook-gebruikers 10,5 miljard euro te claimen en roept mensen op om zich aan te melden voor een procedure.

Facebook letter F
Shutterstock.com

Het gaat om een kwestie waarvoor Facebook vorig jaar al een boete kreeg van 265 miljoen euro van de Ierse privacywaakhond DPC. Enkele jaren terug lekten de gegevens van meer dan een half miljard Facebook-gebruikers in de wereld uit naar hackers, die er vervolgens mee aan de haal gingen en zelfs telefoonnummers te koop aanboden.

Toegang tot persoonsgegevens

Volgens SOMI heeft Meta "op grote schaal de privacywetgeving geschonden door onbevoegde personen toegang te geven tot de persoonsgegevens van Facebook-gebruikers". Door het lek zouden meer dan 5 miljoen mensen in Nederland zijn getroffen. Ook verwijt de stichting Meta dat het al jaren slecht omgaat met de gegevens van gebruikers.

Elke Nederlandse gebruiker zou volgens SOMI daarom 500 euro schadevergoeding horen te krijgen. Voor elke Nederlandse gebruiker die in april 2021 door het datalek was getroffen zou de compensatie 1000 euro moeten zijn, vindt de stichting.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in