Overslaan en naar de inhoud gaan

Softwarefouten en falend toezicht kosten Boeing miljoenen in schikking

Bestuurders van vliegtuigfabrikant Boeing schikken voor 237,5 miljoen dollar, omgerekend zo'n 205 miljoen euro, in een rechtszaak die aandeelhouders hadden aangespannen omdat het bestuur onvoldoende toezicht zou hebben gehouden op de veiligheid van de 737 MAX. Ook stelt het concern een interne ombudsman aan en een bestuurder met kennis van luchtvaartveiligheid.
737 MAX Angle-Of-Attack sensors
© Boeing
Boeing

Dit staat in naar buiten gekomen juridische documenten. Eerder meldde The Wall Street Journal het nieuws al op basis van ingewijden, maar in het bericht van de zakenkrant stond dat het waarschijnlijk zou gaan om een iets lager schikkingsbedrag.

Toch geen rechtszaak

Boeing probeerde de rechtszaak aanvankelijk tegen te houden, maar in september oordeelde een rechter in Delaware dat deze moest doorgaan. Met de schikking is de zaak nu alsnog van de baan. De verzekeringsmaatschappijen van de bestuurders zullen het geld aan Boeing betalen.

De 737 MAX werd vanaf maart 2019 lange tijd wereldwijd aan de grond gehouden na twee dodelijke ongelukken in korte tijd met het type. Bij de crashes in Indonesië en Ethiopië kwamen 346 mensen om het leven. De oorzaak bleek een vlieghulpsysteem te zijn dat de neus van de vliegtuigen op de verkeerde momenten naar beneden drukte. Boeing heeft software-aanpassingen gedaan om de problemen te verhelpen. Inmiddels hebben onder meer de Verenigde Staten, Canada en de Europese Unie besloten de 737 MAX weer te laten vliegen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in