Overslaan en naar de inhoud gaan

Russische boete voor techbedrijven wegens dataopslag in buitenland

Diverse grote techbedrijven hebben boetes gekregen van Rusland, omdat zij zouden weigeren om data van Russische gebruikers in Rusland op te slaan. Onder meer WhatsApp, Snapchat-eigenaar Snap en Tinder-moederbedrijf Match Group hebben een boete gekregen.
Kremlin
© CC0: Pixabay
CC0: Pixabay

Rusland maakte het in 2015 verplicht om data van Russische gebruikers in Rusland op te slaan. Maar een aantal techbedrijven zouden dus niet aan die wetgeving aan voldoen, claimt het land nu. De communicatietoezichthouder van Rusland, Roskomnadzor, zegt dat de bedrijven in kwestie geen documenten hebben aangeleverd waarin bevestigd wordt dat de opslag en verwerking van data van Russische gebruikers op Russisch grondgebied plaatsvindt, schrijft Reuters.

Vijf bedrijven kregen daarom een boete van Rusland: WhatsApp, Snap, Match Group, Hotels.com en Spotify. De hoogste boete is voor WhatsApp, namelijk 18 miljoen roebels, wat neerkomt op zo'n 280.400 euro. Die boete komt bovenop een andere boete die in augustus vorig jaar aan WhatsApp werd gegeven. Toen maakte het bedrijf zich volgens Rusland ook schuldig aan het niet opslaan en verwerken van data op Russisch grondgebied. Het leverde het bedrijf toen een boete van 4 miljoen roebels (62.300 euro) op.

Tinder heeft een boete van 2 miljoen roebels (31.200 euro) gekregen. Snap en Hotels.com moeten ieder een miljoen roebels (15.600 euro) betalen en Spotify krijgt een boete van 500.000 roebels (7.800 euro).

De Expedia Group - eigenaar van Hotels.com - heeft tot nu toe als enige een reactie gegeven aan Reuters. Het bedrijf zegt de beslissing te onderzoeken, maar geen verdere informatie te kunne leveren. "Maar we kunnen wel bevestigen dat Hotels.com zijn Russische verkoopafdeling op 1 april 2022 heeft gesloten en niet langer Russische gebruikersgegevens verzamelt."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in