Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechter: Hof van Twente mag schade van hack niet verhalen op IT-leverancier

De gemeente Hof van Twente mag de financiële schade van de ransomware-aanval met grote gevolgen niet verhalen op de IT-leverancier Switch. Dat heeft de rechtbank Overijssel woensdag besloten. De gemeente leed in 2020 een miljoenenschade nadat criminelen toegang kregen tot de gemeentelijke systemen.
Hamer rechter
© Shutterstock
Shutterstock

De hackers gaven zichzelf toegang mede dankzij het makkelijk te raden wachtwoord Welkom2020 te raden, waarna ze de ransomware konden installeren. Het kostte de gemeente ruim 4 miljoen euro om alles te herstellen. Het proces duurde bijna twee jaar.

Onderhandelingen over een schikking na afloop tussen de gemeente Hof van Twente en IT-bedrijf Switch liepen op niets uit. De partijen stapten begin dit jaar naar de rechter voor een oordeel over wie verantwoordelijk is voor de miljoenen schade die hackers aan het ICT-netwerk van de gemeente hebben toegebracht.

Onrechtmatig gehandeld

Volgens de rechter heeft de gemeente onrechtmatig gehandeld door de IT-leverancier aansprakelijk te stellen. "De rechtbank is van oordeel dat niet is gebleken dat het bedrijf contractuele verplichtingen niet is nagekomen of onzorgvuldig heeft gehandeld jegens de gemeente, zodat van onrechtmatig handelen van het bedrijf geen sprake kan zijn."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in