Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenenclaim hack Hof van Twente opnieuw voor rechter

Onderhandelingen tussen de gemeente Hof van Twente en IT-bedrijf Switch zijn op niets uitgelopen. De rechter zal nu een oordeel moeten vellen over wie verantwoordelijk is voor de miljoenen schade die hackers aan het ICT-netwerk van de gemeente hebben toegebracht. Dit schrijft Binnenlands Bestuur naar aanleiding van berichtgeving door Tubantia.
gemeente Hof van Twente
© gemeente Hof van Twente
gemeente Hof van Twente

Hof van Twente meldde op 4 december 2020 dat aanvallers waren binnengedrongen in hun systemen. De hackers zorgde ervoor dat de servers ontoegankelijk werden. Het kostte Hof van Twente bijna twee jaar om alle nodige herstelwerkzaamheden uit te voeren. Totale kosten: 4,2 miljoen euro.

De gemeente stelde zich op het standpunt dat de ransomeware-aanval te voorkomen was geweest als de ICT-dienstverlener van de gemeente, Switch IT Solutions, zijn werk goed had gedaan. Er zouden al zo’n honderdduizenden eerdere inlogpogingen zijn gedaan op de servers van de gemeente. De IT-dienstverlener zou die hebben gemist, bleek uit een onderzoeksrapportage. Uit diezelfde rapportage bleek echter ook dat de gemeente niet vrij was van blaam. De hackers kwamen namelijk binnen met een wachtwoord dat ze hadden geraden: Welkom 2020. Ook was de beveiliging met een Firewall niet op orde geweest.

Aangezien beide partijen het een en ander te verwijten viel, vroeg de rechter tijdens een eerdere zitting in het najaar vorig jaar of de partijen bereid waren om samen tot een schikking te komen. De onderhandelingen hierover zijn nu echter op niets uitgelopen. De rechter zal nu moeten uitmaken wie aansprakelijk is voor de miljoenenschade.

Dit artikel verscheen eerder op Binnenlands Bestuur.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in