Overslaan en naar de inhoud gaan

Overheden maken misbruik van uitzonderingsregel internetstandaarden

Overheden maken misbruik van het ‘pas toe of leg uit’-beleid dat geldt voor belangrijke internetstandaarden zoals IPv6. Dat concludeert Forum Standaardisatie. Volgens de organisatie zijn er geen goede redenen meer om internetstandaarden niet toe te passen.
IPv6
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

"Overheden hebben twaalf jaar de tijd gehad om hun systemen gereed te maken voor de stap naar IPv6. Er zijn geen goede redenen meer om onder het 'toepassen' uit te komen door het 'uit te leggen'. Het 'pas toe of leg uit'-beleid en de latere implementatie-afspraak hebben niet bij iedereen voor voldoende urgentie gezorgd", zegt Forum Standaardisatie op de website van SIDN.

Pas toe of leg uit is een aanpak bij de Nederlandse overheid waarbij organisaties zelf bepalen of zij zich aan een bepaalde afspraak zullen houden, maar als zij besluiten dat niet te doen moeten zij wel uitleggen waarom niet.

Verplichtende aanpak

Alle Nederlandse overheidsorganisaties hadden IPv6 vorig jaar al moeten ondersteunen op hun websites en mailsystemen, maar uit de laatste metingen van afgelopen januari bleek dat dit verre van gehaald is. Het Overheidsbreed Beleidsoverleg Digitale Overheid (OBDO) gaat daarom meer aandringen op een ‘verplichtende aanpak".

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat lijkt die aanpak te steunen. "Zoals OBDO ook geconcludeerd heeft, blijft helaas de toepassing van IPv6 achter bij de verwachtingen. Tegelijkertijd is de noodzaak om IPv6 breed te ondersteunen alleen maar groter geworden, omdat het internet blijft groeien en daarmee het tekort aan IPv4-adressen alleen maar toeneemt. Deze problematiek is uiteraard niet beperkt tot de Nederlandse overheden, maar speelt een rol voor alle internetgebruikers en dienstverleners wereldwijd. Daarom wordt voor IPv6 nu ingezet op verkenning van een verplichte adoptie voor de externe bereikbaarheid van alle overheidslagen", zo meldt een woordvoerder van het ministerie aan SIDN.

Het valt de OBDO verder op dat economische grootmachten zoals China, India en de Verenigde Staten al een verplichting kennen op dit vlak. De Europese Commissie werkt momenteel aan beleidsvoorstellen om de adoptie van belangrijke internetstandaarden te stimuleren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in