Overslaan en naar de inhoud gaan

Kartelboete Philips blijft in stand

De Europese boete van 20 miljoen euro die Philips in 2014 kreeg opgelegd voor kartelafspraken voor zijn toen al afgestoten chipdivisie blijft in stand. Het Europees Hof van Justitie verwierp woensdag het beroep van het technologieconcern.
Philips logo

De Europese Commissie beboette destijds vier chipproducenten voor in totaal 138 miljoen euro. De hoogste boete was met bijna 83 miljoen voor het Duitse Infineon. Dat bedrijf had de boetes samen met Philips aangevochten. Een lagere instantie van het hof, het Gerecht, had hen in 2016 al ongelijk gegeven.

Het beroep van Infineon moet wel opnieuw worden behandeld, oordeelde het hof. De zaak is terugverwezen omdat er moet worden beoordeeld of de hoogte van de opgelegde boete wel redelijk is. Slechts vijf van de elf beweerde ongeoorloofde kartelcontacten werden destijds onderzocht en bewezen geacht.

Het Zuid-Koreaanse Samsung moest ruim 35 miljoen euro afrekenen. Renesas uit Japan kreeg de boete kwijtgescholden omdat het bedrijf het kartel aan het licht had gebracht. De vier ondernemingen wisselden tussen 2003 en 2005 informatie uit over prijzen, klanten, contractbesprekingen en productiecapaciteit. Het ging over chips in onder meer mobiele telefoons, bankpassen en paspoorten.

Philips verkocht zijn chipdivisie in 2006 onder de naam NXP Semiconductors aan een groep investeerders.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in