Overslaan en naar de inhoud gaan

Google onderhandelt over muziekrechten voor training van een AI-tool

Google voert gesprekken met muzieklabel Universal Music Group over het verwerven van muziekrechten voor het maken van een AI-tool. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. De tool moet het mogelijk maken voor mensen om zelf muziek te maken met daarin stemmen en melodieën van hun favoriete muziek en artiesten.

Rolling Stones
Mick Jagger en Rolling Stones
Shutterstock, Ben Houdijk

De artiesten zelf moeten uiteindelijk gaan profiteren van deze door fans gemaakte zogeheten deepfakenummers. Zij zouden wel zelf mogen kiezen om mee te doen, stellen de bronnen. 

Al bevinden de gesprekken zich volgens de Financial Times nog in een vroeg stadium en is het nog niet zeker of er überhaupt een product uitkomt. Volgens een van de bronnen zou Google ook hebben gesproken met Warner Music Group.

Niet de eerste keer

De krant haalt verschillende voorbeelden aan waarin AI al wordt toegepast op muziek. Zo is de stem van Frank Sinatra volgens de krant al eens gebruikt in het hiphopnummer Gangsta’s Paradise. De stem van Johnny Cash werd dan weer gebruikt voor de popsingle Barbie Girl.

Bekende artiesten die onder UMG vallen zijn bijvoorbeeld Ariane Grande, The Beatles, U2 en The Rolling Stones. Nederlandse artiesten die werken voor het label zijn onder meer Anouk en Kensington.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in