Overslaan en naar de inhoud gaan

Google komt niet onder miljardenboete van EU uit

Google ontkomt niet aan een miljardenboete die de Europese Commissie heeft opgelegd aan het techbedrijf. De antitrusttak van de EC heeft Google terecht gestraft voor het misbruiken van zijn marktmacht, oordeelt de Europese rechter.
© Flickr
Flickr

De commissie legde Google in 2017 een boete van 2,4 miljard euro op voor concurrentievervalsing. De Amerikaanse internetreus zou zijn eigen prijsvergelijkingsdienst Google Shopping hebben voorgetrokken in de resultaten die zijn veelgebruikte zoekmachine voorschotelt aan consumenten. Daardoor werden concurrenten op e-commercegebied weggedrukt, klaagden die bedrijven.

Antitrustonderzoekers van de EC kwamen na onderzoek tot de conclusie dat deze klacht terecht is en dat Google zijn dominante marktpositie heeft misbruikt. Google hield vol dat de zoekresultaten voor online winkelen alleen maar werden aangepast om gebruikers beter van dienst te zijn. Nadat de EC een recordboete heeft opgelegd, is het bedrijf naar het Gerecht van de Europese Unie gestapt. Daar vangt het nu bot.

Bijzonder ernstige overtreding

Het Gerecht "wijst de bezwaren van Google grotendeels af en laat de boete in stand". De overtreding van het bedrijf is "bijzonder ernstig" en "moedwillig". Het gunstig uitlichten van Google Shopping en het naar beneden duwen van rivaliserende diensten in de zoeklijsten hinderen inderdaad de vrije concurrentie, constateert de rechtbank. Het zou het einde van sommige concurrenten kunnen betekenen en kunnen leiden tot minder innovatie en minder keuze voor consumenten.

Google's zoekmachine is immers heel belangrijk voor prijsvergelijkers om bezoekers te trekken. Die kijken bovendien vaak alleen naar de eerste paar 'hits'. Google gaat er ook prat op dat gebruikers er alles kunnen vinden. De gewraakte praktijken staan op gespannen voet met die 'universele' taakopvatting die een zoekmachine gezaghebbend maakt, merkt het Gerecht op.

Mogelijk domino-effect

De vandaag gedane uitspraak kan grote gevolgen hebben. Nu de rechter heeft bepaald dat Google ongelijk heeft, moet het bedrijf vrezen voor soortgelijke strafmaatregelen voor zijn andere diensten. Daarnaast kunnen concurrenten die bewezen achten dat ze benadeeld zijn schadeclaims gaan indienen. 

Zowel Google als ook de EC kunnen nog in hoger beroep gaan bij het Europees Hof van Justitie. Dat gebeurt in belangrijke zaken als deze ook haast altijd. Google houdt zich nog op de vlakte en gaat het vonnis eerst "nauwgezet bestuderen". Het bedrijf benadrukt nog maar eens dat het al veranderingen heeft doorgevoerd om aan de eisen van de Europese Commissie te voldoen.

Ondertussen lopen er nog andere juridische trajecten rond recordboetes die Google opgelegd heeft gekregen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om Android, waar voor smartphonemakers de verplichting geldt om Google-apps en de Play-appstore mee te leveren bij dat gratis ter beschikking gestelde besturingssysteem.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in