Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten moeten sociale media onder de loep nemen vanwege privacyrisico’s

De informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) heeft document gepubliceerd waarin gemeenten advies krijgen over risico’s rondom gebruik van sociale media. Ambtenaren moeten in gesprek met privacyfunctionarissen, zo adviseert de IBD onder meer.
Communicatie
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De IBD komt met de ‘gespreksstarter’ om gemeenten te helpen bij besluiten nemen over inzet van sociale media zoals Facebook, Whatsapp, Twitter, Instagram, LinkedIn en TikTok. Er kleven risico’s aan, maar het is volgens de IBD aan gemeenten zelf om te bepalen welk beleid het hierin hanteert.

‘Rijksoverheid gaat Facebook afraden’

In het document wordt aangehaald dat de Rijksoverheid op termijn Facebook-pagina’s gaat afraden of zelfs verbieden vanwege privacyrisico’s. Op dit moment wordt er een DPIA (privacyonderzoek) uitgevoerd naar overheden die tweets verzamelen. Uit onderzoek van AG Connect en Trouw werd eerder al duidelijk dat overheden tweets verzamelen zonder daarover gebruikers in te lichten, terwijl dit wel verplicht is volgens de AVG.

De IBD roept gemeenten op om in gesprek te gaan met de privacy officer, FG, communicatieafdeling, informatiebeveiliger en bestuursleden. “Bespreek hoe de gemeente zich wil opstellen op het gebied van social media. Waar liggen grenzen en wegen de voordelen van de inzet van sociale media op tegen de risico's?” De organisatie raadt onder meer aan dat er voor de verschillende doelen en middelen een afweging wordt gemaakt, die bovendien gedocumenteerd worden.

Goede onderbouwing

Gemeenten die toch besluiten om een sociale media-kanaal in te zetten, moeten volgens de IBD goed onderbouwen waarom die keuze gemaakt is en waarom via alternatieven het beoogde doel niet of onvoldoende bereikt wordt. “Op deze manier toont de gemeente in ieder geval aan dat noodzakelijkheids- en subsidiariteitstoetsen zijn toegepast.”

Gemeenten worden door IBD ook aangeraden om in kaart te brengen hoeveel socialemedia-kanalen er zijn, wie deze beheren en of ze in lijn zijn met het gemeentelijke beleid.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in