Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese primeur: Google Analytics beboet door Zweedse toezichthouder

De Zweedse toezichthouder heeft vier bedrijven waaronder de Zweedse tak van Tele2 een boete opgelegd en gesommeerd om het gebruik van Google Analytics per direct te staken. Tele2 moet ongeveer een miljoen euro betalen.
Hamer rechter
© Shutterstock
Shutterstock

De andere bedrijven zijn Coop, CDON en Dagens Industri. Volgens de toezichthouder in Zweden worden er via Google Analytics gegevens doorgesluisd naar de Verenigde Staten. De privacyrechtenorganisatie None of Your Business (NOYB) diende een klacht in tegen Google Analytics. De Zweedse privacywaakhond stelde daarop een onderzoek in.

De beveiligingsmaatregelen die de vier bedrijven in Zweden hebben genomen om te voorkomen dat er via Google Analytics gegevens worden doorgesluisd, zijn in ogen van de toezichthouder onvoldoende gebleken. Er werd door alle vier gebruik gemaakt van een modelcontract. Dat functioneert echter alleen bij landen met gelijk beschermingsniveau. In de ogen van Brussel is de bescherming van gegevens in de Verenigde Staten van minder goed niveau dan in Europa.

Onduidelijkheid

In Nederland is er nog altijd onduidelijkheid over de toekomst van Google Analytics in Nederland. Een onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens, dat mogelijk een verbod oplegt, had in 2022 moeten worden afgerond, maar dat is niet gelukt.

Toezichthouders in Europa oordelen intussen verschillend over de tool. De Spaanse toezichthouder oordeelde dat Google Analytics juist wél voldoet aan de eisen uit de AVG. Aleid Wolfsen zou onlangs op de Dag van de FG hebben aangegeven dat er binnenkort meer duidelijkheid komt. 

De Autoriteit Persoonsgegevens plaatste een jaar geleden een informatiepagina over Google Analytics waarin werd gewaarschuwd dat het gebruik van Google Analytics mogelijk binnenkort niet meer is toegestaan. Er is echter nog altijd geen besluit genomen.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in