Overslaan en naar de inhoud gaan

Europarlementariër Groothuis pleit voor aanpak spionagesoftware

Europa moet strenger controleren op misbruik van spionagesoftware. Dat stelt Europarlementariër Bart Groothuis van de VVD. Groothuis ziet de voordelen van spionagesoftware, maar vreest de kans op misbruik door overheden en andere partijen.
© Adformatie
Adformatie

Groothuis pleit in zijn betoog bij BNR Nieuws voor een Europese variant van het Canadese Citizen Lab, dat afgelopen zomer het Pegasus-spionageschandaal naar buiten bracht. Daarbij werden journalisten en politici uit minstens 40 landen door inlichtingendiensten gehackt met de Pegasus-software uit Israël.

Dat Pegasus er is vindt Groothuis niet per se slecht. “'Er zijn voor overheden zeer legitieme targets die je soms wil bekijken, zeker nu we richting een 100% versleuteld internet gaan. Maar wat er nu is gebeurd, is natuurlijk een grof schandaal. Een diepe democratische crisis. En daar moeten we iets tegen doen”, zo meldt hij aan BNR Nieuws.

Pegasus in Europa

Groothuis stelt dat de documenten over Pegasus in Europa boven tafel moeten komen. “We moeten zorgen dat we een onderzoek kunnen doen. En dat je met bewijs kan komen. En daar ontbreekt het nu dus aan. Als je het over laat aan overheden of aan bedrijven, dan denk ik dat dat onvoldoende is. Ook in Europa moet een Citizen Lab komen.”

Groothuis is van mening dat Europa om de tafel moet met Israël om ervoor te zorgen dat de software niet wordt geëxporteerd naar landen met mensenrechtenproblemen in Europa zoals Europa, Hongarije, Polen en Slovenië. De Israëlische regering kan namelijk wel of niet exportvergunningen afgeven via het ministerie van Buitenlandse Zaken.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in