Elk voordeel heb z'n nadeel
Want laten we wel wezen, als je wereldwijd een netwerk gaat uitrollen, dat gebouwd is om zich er niet onder te laten krijgen, moet je niet gek opkijken als het zich niet laat controleren. En als je het wel mooi vindt, dat je je dure inhoud op een spotgoedkoop digitaal medium kunt zetten, moet je je niet verbazen als diezelfde inhoud ineens via heel andere kanalen dan jij bedacht had beschikbaar wordt gesteld.
De grootste denkfout, die gemaakt wordt, is dat men ervan uitgaat dat nieuwe technologie niets anders is dan de oude dingen op een efficiëntere manier doen. Nee, nieuwe technologie maakt de weg vrij voor juist hele andere werkwijzen en toepassingen. En de massa heeft daarbij een schaalvoordeel. Het maakt niet uit hoe groot of machtig een bedrijf of een overheid ook is, het grote publiek herbergt alles bij elkaar genomen toch meer talent, creativiteit en brute mankracht.
Het beste voorbeeld daarvan is het succes van Open Source. We hebben het hier over tienduizenden afzonderlijke projecten. Alleen aan de Linux-kernel werken al ruim twee-en-een-half duizend programmeurs. Wikipedia is een ander succesverhaal. Foto's, muziek en teksten met een Creative Commons licentie worden inmiddels ook al gemeengoed.
De enige industrie die hardnekkig het businessmodel van de vorige eeuw blijft hanteren is de filmindustrie. Nee, piraterij is niet netjes, daar zijn we het allemaal wel over eens. Maar daar schuilt het gevaar helemaal niet. Het gevaar schuilt in de onafhankelijke films. Films maken zal steeds goedkoper worden. De financiering zal geschieden via crowdfunding.
En net als met de introductie van Open Source software, zal piraterij uiteindelijk iets uit het verleden worden. Maar niet op de manier, die Hollywood voor ogen had.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee