Overslaan en naar de inhoud gaan

Elk voordeel heb z'n nadeel

Als er weer eens wat nieuws wordt uitgevonden, staan de kranten er bol van. Iedereen is lyrisch over de mogelijkheden en niemand weet van gekkigheid meer hoe snel hij op die kar moet springen. Ik ben daar altijd toch wat sceptischer. Vaak is het gewoon beter om even een stap terug te doen en eens goed te bedenken wat nou eigenlijk de gevolgen zijn.

Want laten we wel wezen, als je wereldwijd een netwerk gaat uitrollen, dat gebouwd is om zich er niet onder te laten krijgen, moet je niet gek opkijken als het zich niet laat controleren. En als je het wel mooi vindt, dat je je dure inhoud op een spotgoedkoop digitaal medium kunt zetten, moet je je niet verbazen als diezelfde inhoud ineens via heel andere kanalen dan jij bedacht had beschikbaar wordt gesteld.

De grootste denkfout, die gemaakt wordt, is dat men ervan uitgaat dat nieuwe technologie niets anders is dan de oude dingen op een efficiëntere manier doen. Nee, nieuwe technologie maakt de weg vrij voor juist hele andere werkwijzen en toepassingen. En de massa heeft daarbij een schaalvoordeel. Het maakt niet uit hoe groot of machtig een bedrijf of een overheid ook is, het grote publiek herbergt alles bij elkaar genomen toch meer talent, creativiteit en brute mankracht.

Het beste voorbeeld daarvan is het succes van Open Source. We hebben het hier over tienduizenden afzonderlijke projecten. Alleen aan de Linux-kernel werken al ruim twee-en-een-half duizend programmeurs. Wikipedia is een ander succesverhaal. Foto's, muziek en teksten met een Creative Commons licentie worden inmiddels ook al gemeengoed.

De grootste fout is te denken, dat nieuwe technologie niets anders is dan de oude dingen efficiënter doen

De enige industrie die hardnekkig het businessmodel van de vorige eeuw blijft hanteren is de filmindustrie. Nee, piraterij is niet netjes, daar zijn we het allemaal wel over eens. Maar daar schuilt het gevaar helemaal niet. Het gevaar schuilt in de onafhankelijke films. Films maken zal steeds goedkoper worden. De financiering zal geschieden via crowdfunding.

En net als met de introductie van Open Source software, zal piraterij uiteindelijk iets uit het verleden worden. Maar niet op de manier, die Hollywood voor ogen had.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in