Overslaan en naar de inhoud gaan

Domeinnaam is geen maatwerk

Verkopers van domeinnamen nemen vaak in hun (algemene) voorwaarden op dat aangeschafte domeinnamen niet door de consument kunnen worden geannuleerd onder de Wet koop op afstand, omdat het maatwerk zou betreffen. De consument vult namelijk zelf tijdens het bestelproces een (unieke) domeinnaam in. Tegenwoordig bestaat er echter rechtspraak waarin door de rechter is bepaald dat de aanschaf van een domeinnaam géén maatwerk is in de zin van de Wet koop op afstand.
world wide web
© CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped from original
CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped fro

De Wet koop op afstand heeft in 2014 plaatsgemaakt voor een aantal nieuwe wetsartikelen in Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek. Voor de aanduiding van deze artikelen zal voor het gemak de (oude) aanduiding "Wet koop op afstand" worden gebruikt.

Maatwerk

De hoofdregel met betrekking tot een koop op afstand is dat een consument binnen veertien dagen iedere online aankoop ongedaan mag maken, tenzij een wettelijke uitzondering van toepassing is.  Eén van deze uitzonderingen is artikel 6:230p punt f sub 1 BW:

"De levering van volgens specificaties van de consument vervaardigde zaken, die niet geprefabriceerd zijn en die worden vervaardigd op basis van een individuele keuze of beslissing van de consument, of die duidelijk voor een specifieke persoon bestemd zijn"

Een voorbeeld van deze uitzondering is het online bestellen van een zelfontworpen fotoboek met vakantiefoto's. Het te vervaardigen fotoboek betreft maatwerk, omdat deze uiteindelijk tot stand komt door individuele keuzes van de consument. Het betreft een persoonlijk fotoboek, wat niet standaard wordt aangeboden door een webwinkel.

Geen zaak, maar een dienst

Ten aanzien van een domeinnaam zou ook gesteld kunnen worden dat het gaat om maatwerk. De consument geeft namelijk een zelfbedachte naam op bij zijn aanvraag. Echter, een domeinnaam is geen fysiek object, dus geen 'zaak'. De uitzondering met betrekking tot maatwerk zoals opgenomen in de Wet koop op afstand is dan ook niet van toepassing.

Een domeinnaam is juridisch gezien een dienst. Voor diensten geldt dat deze binnen veertien dagen na het sluiten van de overeenkomst geannuleerd mogen worden en dus niet veertien dagen na de dag van levering, zoals in het geval van een zaak.

Uitzondering diensten

Voor diensten is een aparte uitzondering opgenomen in artikel 6:230p sub d BW:

" De consument heeft geen recht van ontbinding bij: (…) een overeenkomst tot het verrichten van diensten, na nakoming van de overeenkomst, indien:

 AG tekstballon-1de nakoming is begonnen met uitdrukkelijke voorafgaande instemming van de consument;

en

 AG tekstballon-2de consument heeft verklaard afstand te doen van zijn recht van ontbinding zodra de handelaar de overeenkomst is nagekomen".

Concreet betekent dit dat de dienst met betrekking tot het aanvragen van een domeinnaam wél geannuleerd mag worden, tenzij aan de twee voorgaande eisen is voldaan.

De consument dient dus (1) uitdrukkelijk voorafgaand ingestemd te hebben voor de aanvraag van de domeinnaam. Daarnaast dient de consument (2) apart afstand te doen van zijn annuleringsrecht.

In de praktijk

Praktisch gezien kunnen beide vereisten relatief gemakkelijk in het bestelproces van de website opgenomen worden.  Denk bijvoorbeeld aan het aanvinken van een tekst waarin nadrukkelijk opdracht wordt gegeven tot directe aanvraag van de domeinnaam en waarbij de consument tevens afstand doet van zijn recht om deze te annuleren. Dit alles onder verwijzing naar de betreffende wettelijke bepalingen.

Ook nu blijkt opnieuw dat het belangrijk is om de inrichting van het bestelproces en de algemene voorwaarden van een website regelmatig juridisch te laten beoordelen. Hiermee kan worden voorkomen dat consumenten - onnodig – beroep kunnen doen op annulering van hun koop. Daarnaast wordt hiermee bewerkstelligd dat een website in lijn is met de meest recente (consumenten)wetgeving, wat tevens positief bijdraagt aan het imago van de betreffende onderneming.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in