Overslaan en naar de inhoud gaan

De Wdo - De wal(let) gaat het schip keren

In maart van dit jaar werd na 9 jaar steggelen de Wet Digitale Overheid (Wdo) aangenomen, een wet die het digitale verkeer tussen overheid, burgers, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven beter moet gaan regelen. Er is veel over te doen en dat heeft vooral te maken met de gevolgen voor de bestaande infrastructuur. Die gaat op de schop en moet plaats maken voor het nieuwe Stelsel Toegang. Ik ben nog niemand tegengekomen die daar blij van wordt.
Overheidsteam
© Shutterstock
Shutterstock

Grote dienstverleners als de Belastingdienst, Douane, UWV, RvO, RDW, verzekeraars en pensioenfondsen hebben er jaren over gedaan om al hun dienstverlening aan te sluiten en mogen dat straks nog eens dunnetjes overdoen. Geen goed nieuws voor hun operationele activiteiten, waar continuïteit en kosten prio 1 en 2 zijn.

Ingrijpende gevolgen

Als de Wdo zich had beperkt tot een aantal juridische zaken was er niet zoveel aan de hand geweest. Dan heb je het bijvoorbeeld over de verplichting voor dienstverleners om alle erkende middelen te accepteren. Allemaal prima, want dat moest een keer goed opgeschreven worden. Minder prima is dat de wetgever zich ook is gaan bemoeien met hoe de infrastructuur moet werken. Met niet alleen ingrijpende gevolgen voor dienstverleners, maar ook voor eindgebruikers. De klantreizen gaan wijzigen en het ziet er op dit moment niet naar uit dat het simpeler wordt.

De vraag dringt zich dan ook op wie hier beter van gaat worden. En als daar geen antwoord op komt, is de volgende vraag waarom er dan zoveel geld aan wordt uitgegeven. Een alleszins redelijke vraag, zeker nu de overheid voor het eerst in jaren weer moet bezuinigen. Ik ben dan ook benieuwd of BZK, de eigenaar van de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI), in staat zal zijn dit project te blijven verdedigen.

Europese Identity Wallet

Uiteindelijk zal de wal het schip toch keren, en die wal is de Europese Identity Wallet. Let op, dit is geen Europese Identiteit maar alleen een lege wallet waarin elk land zijn eigen eID in kan opslaan. De Europese aanpak garandeert dat het interoperabel is tussen de verschillende landen. De ontwikkelingen gaan zo hard dat hij er zijn zal voordat wij hier klaar zijn met onze verbouwing. En let op: dan gaat alles opnieuw veranderen, zowel voor dienstverlener als voor gebruiker. Maar deze keer ten goede want de wallet is een goed concept. Het is het eerste concept in identityland dat aansluit bij de belevingswereld van gewone mensen. En de verklaring daarvoor is simpel: het concept is bedacht door productontwikkelaars die de gebruiker als vertrekpunt nemen, en niet allerlei juridische constructies. 

Klanten vragen mij vaak hoe ze zich moeten verhouden tot de Wdo en de gevolgen ervan. De meeste willen de kat uit de boom kijken en dat lijkt mij een prima opstelling. Goede kans dat de brandweer er eerder is dan de kat uit de boom.

Dit artikel geeft mijn persoonlijke mening weer en niet per se die van Vereniging van eHerkenning leveranciers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in