Overslaan en naar de inhoud gaan

Begroting '23: 20 miljoen extra voor informatiehuishouding

Het kabinet investeert naar aanleiding van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) ruim twintig miljoen euro extra in het op orde brengen van de informatiehuishouding van het Rijk. De ministeries Justitie en Veiligheid (JenV) en Defensie krijgen bij de verdeling van deze miljoenen het meeste geld.
datadocumentaire
© KNVI/SOD
KNVI/SOD

De 20,1 miljoen euro geldt als een additioneel budget, dat speciaal is bedoeld voor het op orde brengen van de informatiehuishouding. In de Miljoenennota wordt toegelicht hoe dit bedrag verdeeld wordt. Onder andere JenV ( 5,5 miljoen), Defensie (5 miljoen), Financiën (3,1 miljoen) en Infrastructuur en Waterstaat (IenW) (2,1 miljoen) krijgen er extra geld bij.

Er zijn al diverse initiatieven die moeten bijdragen aan het op orde brengen van de informatiehuishouding bij de overheid. Eén van de projecten binnen het programma is het project Openbaarmaking, dat moet leiden tot een transparantere overheid door kaders, instructies en ondersteuning te bieden rondom actieve openbaarmaking, passieve openbaarmaking en de verbetering van de informatiehuishouding.

Meer Kamerstukken openbaar

In het najaar van 2022 moeten Kamerstukken over voortgang, kennisdeling, begroting en internationale en Europese onderhandelingen ook actief openbaar worden gemaakt. Sinds 2021 geldt dit bij beslisnota’s bij Kamerstukken over beleidsvorming en wetgeving meegestuurd naar de Kamer.

Bij BZK hebben alle onderdelen inmiddels een eigen verbeterplan voor informatievoorziening opgesteld. Dit geeft ook inzicht in de huidige knelpunten per onderdeel en de daaraan gerelateerde verbetermaatregelen die de diverse BZK-onderdelen nemen. Deze maatregelen worden in 2023 uitgevoerd. Het gaat onder meer over kennis van richtlijnen en over het aanpakken van informatie die verspreid staat over diverse opslagbronnen. Die versnipperde informatie moet goed doorzoekbaar en makkelijk vindbaar worden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in