Overslaan en naar de inhoud gaan

AP ontving 900 meldingen van datalekken bij UWV en SVB in 2022

In de eerste acht maanden van 2022 zijn er bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) meer dan negenhonderd datalekken gemeld die plaatsvonden bij UWV en de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken. 553 betroffen het UWV en 363 de SVB.
UWV
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Tussen alle datalekken werd één groter datalek gemeld met meer impact dan gebruikelijk. In de polisadministratie werden gefingeerde dienstverbanden aangetroffen. Daarbij werden persoonsgegevens gevonden van 85 mensen, die misbruikt werden om niet bestaande arbeidsverhoudingen op te geven bij de Belastingdienst.

“Hoewel de fout niet bij UWV lag, heeft UWV de betrokkenen op de hoogte te gesteld van het misbruik van hun gegevens. Ook zijn eventuele negatieve gevolgen voor betrokkenen weggenomen en de niet-bestaande dienstverbanden verwijderd”, schrijven de rapporteurs. Bij de overige datalekken betrof het vrijwel altijd gevallen waarbij persoonsgegevens van één persoon werden gelekt, bijvoorbeeld via een verkeerd geadresseerde brief.

Ambitieuze security-doelen

In het rapport valt ook te lezen dat de SVD de informatieveiligheid, privacybescherming en digitale weerbaarheid als belangrijke prioriteiten benoemt. De SVB heeft een aantal ambitieuze doelen gesteld voor 2025, waarvoor ‘specialistische experts’ nodig zijn die in de huidige arbeidsmarkt lastig te werven zijn.

De SVB wil in 2023 ook de veiligheid van haar IT-diensten verhogen, door diverse veiligheid verhogende projecten, zoals de inrichting van het hybride Security Operations Centre (SOC) in 2023.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in