Overslaan en naar de inhoud gaan

AP keurt gedragscode IT branchevereniging goed

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is akkoord met voorstellen van NLdigital (voorheen Nederland ICT) voor een gedragscode met betrekking tot de naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Autoriteit Persoonsgegevens
© Autoriteit Persoonsgegevens
Autoriteit Persoonsgegevens

De branchevereniging voor IT-bedrijven introduceerde de Data Pro-gedragscode voor verwerkers in mei vorig jaar. Sindsdien heeft de organisatie samengewerkt met de AP om de code te optimaliseren. Nu start een consultatieperiode van zes weken waarin burgers, bedrijfsleven en belangengroeperingen nog op- en aanmerkingen kunnen geven.

IT-bedrijven kunnen de gedragscode onderschrijven door zich te certificeren bij de Nederlandse branchevereniging. Voor zo'n certificering gaat een externe auditor aan de slag om de eigen invulling van de Data Pro Code door de organisatie te controleren. Daarbij doet de auditor ook risicoanalyses. Enkele bedrijven hebben de certificering al doorlopen. NLdigital gaat ook een orgaan opzetten dat de gecertificeerde bedrijven gaat controleren op naleving van de gedragscode.

Als na de consultatieronde de Data Pro Code een definitieve goedkeuring krijgt, zou dat de eerste AVG-gedragscode zijn die in Nederland van kracht wordt. De AP moedigt brancheverenigingen aan om voor hun eigen sector een dergelijke code op te stellen en voor te leggen aan de toezichthouder.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in