Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese AI-regels voor specifieke sectoren en toepassingen komen na de zomer

Nieuwe Europese Commissie, die na de zomer aantreedt, gaat nu goedgekeurde AI Act verder uitbouwen: met specifieke regels voor sectoren en toepassingen van kunstmatige intelligentie. Eerst gaat die Europese AI-regulering in, waarbij de verantwoordelijk ministers van de EU-landen hun goedkering naar verwachting volgende maand geven.

AI en werknemers
Amazon

De eerste grote stap voor baanbrekende nieuwe Europese regels voor kunstmatige intelligentie is gezet. Die regulering van AI kan bijna ingaan nu het Europees Parlement zijn definitieve goedkeuring heeft gegeven aan de Europese AI-wet. De Europese Unie wil met deze nieuwe regels voorkomen dat de revolutionaire technologie ontspoort en wordt misbruikt.

Niet afremmen, maar aansporen

Tegelijkertijd moeten Europese AI-ontwikkelaars niet worden afgeremd, maar liefst juist aangemoedigd. Zodat Europa niet weer afhankelijk wordt van de Verenigde Staten en China, maar volop zelf meedoet of zelfs de toon kan zetten.

Het werk zit er met het "baanbrekende raamwerk met duidelijke vangrails", zoals de Europese Commissie het noemt, niet op, benadrukken Europarlementariërs die over de wet onderhandelden. De nieuwe Europese Commissie die na de zomer aantreedt moet volgens hen meteen beginnen aan specifieke regels voor afzonderlijke sectoren en toepassingen van AI.

AI Day 2024

Anticipeer op AI-regels door nu al de juiste richting te kiezen. IT-beslissers en senior IT-professionals krijgen op de AI Day van AG Connect kennis en handvatten hiervoor aangereikt.

Meld je gratis aan! 21 mei in Den Haag

Toch neemt de EU een "revolutionaire stap", zegt GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak, die meeonderhandelde. "Vanaf nu staan mensen nooit meer met lege handen tegenover een algoritme."

Geleidelijk in werking treden

Een overgrote meerderheid van 523 van de 705 Europarlementariërs stemde woensdag in met de AI-wet. De EU-lidstaten zullen dat in april doen, waarna de wet in stappen in werking treedt.

Het verbod op de gevaarlijkste AI-toepassingen gaat over een halfjaar in. Dat is bijvoorbeeld gericht op technologie die gebruikers manipuleert of hun zwaktes uitbuit, of op technieken zoals China die gebruikt om het gedrag van burgers te volgen en te sturen. De regels voor zogeheten generatieve AI, met chatbots als het bekende ChatGPT van OpenAI en Gemini van Google, worden na een jaar van kracht.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in