VS frustreren bouw snelste supercomputer

De Amerikaanse regering heeft Intel echter verboden die te leveren omdat de Tianhe-2 gebruikt zou zijn voor het het doen van berekeningen aan 'nuclear explosive activities'.
Volgens Zhang Yunquan, hoogleraar aan het Institute of Software van de Chinese Academy of Sciences, ligt de werkelijke reden dat de chipleveranties zijn geblokkeerd, anders: "Ik denk dat de VS niet willen dat de Tianhe-2 de 100 petaflops bereikt." De Chinese organisatie is niet de enige die zijn supercomputer over de 100 petaflops-barrière wil tillen. De Chinese Academy of Sciences is echter het verst met de plannen en lijkt als enige in staat dit jaar de aanpassing af te kunnen ronden, mits de organisatie over de Xeon-chips kan beschikken. De anderen komen op zijn vroegst in 2017 met een dergelijke snelle machine, zegt een Amerikaanse supercomputerexpert tegen Computerworld.
China gaat zijn eigen weg
De weigering van de VS leidt er hoogstwaarschijnlijk toe dat China doorgaat met het ontwikkelen van eigen supercomputerchips. Zang zegt graag met de VS te willen samenwerken maar zich nu gedwongen voelt zelf stappen te zetten. In 2011 produceerde China al de Shenwei 1600-chips voor gebruik in de Sunway BlueLight-supercomputer. Destijds bereikte deze computer de 13e plaats in de supercomputerranglijst met een capaciteit van 0,79 petaflops.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee