Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitgevallen IT-systeem legt vliegverkeer VS lam

Uitval van een cruciaal computersysteem voor vliegverkeer zorgt voor flinke verstoringen in de hele Verenigde Staten. Vliegtuigen zijn vertraagd, vluchten zijn geschrapt. Beheerder van het zogeheten NOTAM-systeem is toezichthouder FAA, die hard werkt om de situatie weer op orde te krijgen. In de tussentijd zijn piloten, stewards en passagiers de pineut.
American Airlines
© American Airlines
American Airlines

Krap twee weken na de grote vliegtuigverstoring in de Verenigde Staten door softwareproblemen bij luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines, is het vliegverkeer in het hele land opnieuw in de problemen. Het gaat om een storing die los staat van luchtvaartmaatschappijen, vliegvelden, toestellen, fabrikanten en roostersoftware. Oorzaak nu is uitval van een universeel gebruikt systeem om bemanningsleden te voorzien van essentiële informatie.

Noodzakelijke data voor vluchten

Het Notice to Air Missions-systeem (NOTAM) zorgt ervoor dat piloten, maar ook verkeersleiders en vluchtplanners worden geïnformeerd over uiteenlopende zaken voor hun vluchten. Dit betreft bijvoorbeeld veranderingen in omstandigheden, gevaren onderweg (zoals vluchten vogels) en procedures of problemen op vliegvelden (zoals bijvoorbeeld gesloten landingsbanen).

Luchtvaarttoezichthouder FAA (Federal Aviation Administration) spreekt van een uitval en verklaart dat het nog steeds bezig is om NOTAM volledig hersteld te krijgen. Terwijl het systeem niet beschikbaar is - of niet in staat om actuele informatie door te geven - zijn luchtvaartmaatschappijen gesommeerd om alle binnenlandse vluchten op te schorten.

Veel vertraging aan de oostkust

Het is nog niet bekend wanneer NOTAM weer operationeel en up-to-date is qua informatievoorziening. Diverse Amerikaanse media melden nu grote aantallen uitgestelde vluchten, naast enkele geschrapte vluchten. Ongeveer 1162 vluchten binnen de VS, maar ook vanuit en naar het land, zijn volgens Sky News vertraagd. Daarnaast gaan 94 vluchten geheel niet door, aldus data van Flightradar24. De NOS meldt respectievelijke 1200 en meer dan 100 vluchten. De meeste vertragingen zijn aan de oostkust van de VS.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in