Beheer

Zakelijke software
piloten, American Airlines

Softwarefout raakt pilotenroosters voor duizenden vluchten in VS

Fout in roostersysteem was in 2017 al opgetreden vlak voor kerst.

© American Airlines
4 juli 2022

Fout in roostersysteem was in 2017 al opgetreden vlak voor kerst.

Het vliegverkeer in de VS is vakantiemaand juli - en feestdag 4 juli - begonnen met een flinke verstoring die duizenden vluchten heeft geraakt. Het roostersysteem voor piloten van American Airlines had een fout waardoor die selecte groep bemanningsleden zich kon uitschrijven voor toegewezen vluchten. Zo konden ze toch vrij krijgen in het drukke feestweekend van Independance Day én verderop in deze eerste zomermaand.

Nadat piloten zich afgelopen zaterdag massaal hadden uitgeschreven voor vluchten waarop ze stonden ingeroosterd, waren er voor deze maand meer dan 12.000 vluchten die geen piloot, co-piloot of beide hadden. Dit heeft vakbond Allied Pilots Association (APA) voor piloten van American Airlines zaterdag bekendgemaakt, meldt CNBC News. Het merendeel daarvan is door de luchtvaartmaatschappij snel weer teruggedraaid, maar nu speelt er nog de kwestie van compensatie voor piloten die toch ineens weer moeten werken.

'Opnieuw mismanagement'

American Airlines heeft in een verklaring gesteld dat het geen problemen verwacht door de softwarefout in het roostersysteem. "Als gevolg van deze technische hapering was het mogelijk bepaalde transacties voor 'trip trading' te verwerken terwijl dat niet toegestaan had moeten zijn", aldus de luchtvaartmaatschappij. "We hebben al het overgrote merendeel van de geraakte vluchten hersteld en we voorzien geen operationele impact door deze kwestie." De luchtvaartindustrie kampt ook in de VS met personeelstekorten, slecht weer en enorm toegenomen vraag door passagiers.

Vakbond APA stelt dat het opnieuw instellen van vluchten zo'n 80% van de eerder wel ingeplande vluchten betreft. Afgelopen zaterdag had American Airlines meer dan 3000 vluchten ingepland staan, en die vliegtuigen waren voor 93% vol. Het ontbreken van piloten, co-piloten of beide zou dus een dramatisch impact hebben. De vakbond spreekt in een eigen verklaring van opnieuw operationeel mismanagement door American Airlines.

Eerder al kerstchaos

Het bewuste roostersysteem geeft piloten de mogelijkheid om vluchten te laten vallen of ruilen, of juist (meer) vluchten aan te nemen. Dit via een soort handelssysteem, waarbij dan wel bepaalde beperkingen moeten worden ingesteld voor bijvoorbeeld al ingeplande vluchten en voor drukke vakantieperiodes. Dit is nu door een fout niet gebeurd, of komen te vervallen. En dit is niet de eerste keer.

Eind 2017 heeft deze luchtvaartmaatschappij ook al een probleem meegemaakt met het roostersysteem voor piloten. Toen was er vlak voor Kerstmis ineens de mogelijkheid om vrij te nemen, in juist één van de drukste periodes. American Airlines heeft toen piloten met 150% betaling moeten overhalen om toch te werken. Het ging vierenhalf jaar geleden ook om enkele duizenden vluchten die werden geraakt, meldde CNBC toen.

2
Reacties
Pietertje 05 juli 2022 12:57

Dus eerst stop je iedereen in een vraag-aanbod systeem en dan ga je staan uithuilen omdat niemand met kerst wil vliegen tenzij ze aan 150% betaald krijgen. Tsja doen ze dat ook niet met de passagiers? Meer laten betalen als er geen concurrentie is? Koekje van eigen deeg...

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.