Overslaan en naar de inhoud gaan

Overheid vervangt verouderde IT voor beheer persoonsgegevens

De overheid investeert het komende jaar in de technische infrastructuur van het uitvoeringsorgaan Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG), dat verantwoordelijk is voor de registratie van persoonsgegevens en uitgifte van reisdocumenten. De infrastructuur is aan vervanging toe, staat in de begroting van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. “Eind 2017 zijn verschillende componenten in de infrastructuur aan het einde van hun levensduur.”
Paspoort op koffer
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

In totaal wordt een bedrag van 7 miljoen euro in het uitvoeringsorgaan geïnvesteerd, het merendeel, 6,5 miljoen, gaat naar investeringen ten behoeve van de technische infrastructuur. Het gaat om het vervangen van de ICT-infrastructuur en applicaties.

“Voor de applicaties geldt dat sprake is van benodigd onderhoud en het aanpassen wegens het niet (meer) voldoen aan de afgesproken standaarden”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Daarnaast wordt geïnvesteerd in een Software Defined Network (SDN). De woordvoerder zegt hierover: “De huidige software op het gebied van virtualisatie biedt mogelijkheden om beveiliging niet hardwarematig maar softwarematig te realiseren waardoor de flexibiliteit wordt verhoogd en de kosten dalen.”

Een andere investering gaat naar het datacenter dat verhuist naar een nieuwe locatie. Het gaat dan om het datacenter van het Dienst ICT Uitvoering (DICTU), waar het beheer van de onderliggende ICT-infrastructuur van de RvIG zijn ondergebracht. Het gaat om de systemen van het BRP-stelsel (zoals bv de RNI en de terugmeldvoorziening), de beheervoorziening BSN (Burgerservicenummer), PIVA (Persoonsinformatievoorziening Nederlandse Antillen en Aruba), RPS (Register Paspoortsignaleringen) en het basisregister reisdocumenten. Deze infrastructuur is gehuisvest in een tweetal locaties van DUO, een van de overheidsrekencentra.

Basisregistratie Personen (BRP)

Er is 6,5 miljoen uitgetrokken voor investeringen in de ICT-infrastructuur, maar in de begroting schrijft het Ministerie van Binnenlandse Zaken dat de omvang van de investeringen aan de technische infrastructuur ook afhankelijk zullen zijn van de keuzes die gemaakt moeten worden ten aanzien van dienstverlening van andere organisaties binnen het Rijk, bijvoorbeeld Dienst ICT Uitvoering (DICTU) Cloud services.

Het RvIG is ook verantwoordelijk voor de Basisregistratie Personen (BRP), waarvan Minister Ronald Plasterk besloot de modernisering ervan stop te zetten. Hij zag geen heil meer in het project, dat veel duurder en tijdrovender is uitgevallen dan geraamd. In de begroting schrijft het ministerie dat het RvIG is gestopt met voorbereidingen voor de inbeheername ervan. De woordvoerder laat weten dat het vervangen van de technische infrastructuur niet te maken heeft met het stopzetten van de Operatie BRP.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in