Overslaan en naar de inhoud gaan

Nu, vernieuwd!

Het is om gek van te worden. ISM is USM geworden, DevOps is alweer uitgebreid tot AppOps en ITIL wordt ten grave gedragen door VeriSM. Wat is er toch aan de hand de laatste tijd?
Nieuwe formule

Nou, heel simpel. De IT-wereld is van zijn geloof gevallen. Het heeft even geduurd, maar blijkbaar is er geen cent meer te verdienen in een branche die volgens Edsger Dijkstra beheerst wordt door “gogen, leuterkonten, wauwelaars en lampendansers”.

Want veel verandert er niet. De hersenloze, op de workflow gebaseerde indeling van VeriSM is bijna een-op-een uit ITIL overgenomen. Terwijl ik zo hoopte dat er nou eens gekeken werd naar de afhankelijkheden tussen de diverse processen, zodat het eindelijk bruikbaar zou zijn voor analyses en gefaseerde implementaties. Maar nee hoor.

De hersenloze, op de workflow gebaseerde indeling van VeriSM is bijna een-op-een uit ITIL overgenomen.

De hele handel in een blender gooien, maakt het er ook niet beter op. Als je iets ergens in wilt hangen, heb je namelijk eerst een goeie kapstok nodig. Is die er niet, vergeet het dan maar.

En wat willen we nou eigenlijk bereiken?

Hardware die zelf een seintje geeft als ie de geest geeft? Een systeem dat zelf een incidentmelding maakt en op naam zet van de betreffende beheerder? Die dan precies kan zien wat de oorzaak kan zijn, hoe hij het op moet lossen, voor welke dienstverlening de handel gebruikt wordt en op welk bedrijfsproces dit invloed kan hebben? Is dat het?

Ik heb dit ooit zien draaien. Vijftien jaar geleden, om precies te gaan. Om u een indruk te geven van die wereld: iedereen draaide toen net Windows XP, je had een telefoonlijn nodig om het internet op te gaan, Blackberries bestonden nog niet en je werd niet gek aangekeken als je nog Netscape gebruikte.

Er staat wel met grote letters “VERNIEUWD” op, maar zoveel is er echt niet veranderd

Nee, het is net wat Rob England, bijgenaamd de 'IT Sceptic', over VeriSM schrijft: “De commercialisatie ITIL heeft zijn hoogtepunt bereikt en nu proberen anderen een graantje mee te pikken.”

Het is net als met wasmiddelen. Er staat wel met grote letters “VERNIEUWD” op, maar zoveel is er echt niet veranderd.

En u hebt het ook helemaal niet nodig. Het ligt namelijk niet aan de methode of het framework of hoe je het ook wilt noemen. Het ligt aan u. Doe het nou eens een keer goed.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (nummer 8, 2018). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in