Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister ondanks flinke kritiek tevreden over tempo 5G-uitrol in Nederland

De Europese Rekenkamer meldde onlangs in een verslag dat Nederlander achteropraakt met de aanleg van 5G. Toch is minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat tevreden over het huidige tempo waarin 5G wordt uitgerold in Nederland.
5G
© Huawei
Huawei

Dat meldt de minister in antwoord op Kamervragen van Kamerleden Van Dijk (CDA) en Rajkowski (VVD). De partijen wilden onder meer weten hoe tevreden de minister is over het uitvoeringstempo, na de kritische noten over Nederland in het Europese rapport. Nederland zou te traag zijn en te versnipperd. Ook vroegen de Kamerleden of de minister verwacht dat 5G buiten stedelijke gebieden ook vertraging zal oplopen.

Adriaansen noemt de uitrol van 5G-netwerken in Nederland in haar antwoord ‘voorspoedig’. Ook de uitrol buiten de stedelijke gebieden. Zij verwijst ter onderbouwing naar de dekkingskaarten van de drie mobiele netwerkaanbieders en de Digital European Society Index. “Hierbij past uiteraard wel de kanttekening dat beschikbaarheid van de 3,5 GHz-band van belang is. Niettemin kan met de 5G-netwerken die reeds zijn uitgerold worden voldaan aan de genoemde doelstelling voor 2025.”

Komende jaren

De minister verwacht dat de uitrol van 5G de komende jaren zal doorzetten en dat daarbij grotendeels gebruik zal worden gemaakt van de bestaande netwerkopstelpunten waarmee de drie mobiele netwerken samen vrijwel heel Nederland van dekking voorzien, waaronder de belangrijke transportroutes.

VVD en CDA wilden ook weten welke maatregelen genomen worden om vertraging te voorkomen. De minister heeft inmiddels de adviescommissie gevraagd om te adviseren over een verantwoorde wijze om zo snel mogelijk 3,5 GHz-band voor mobiele communicatie in heel Nederland uit te rollen, op een wijze die ook het nood-, spoed- en veiligheidsverkeer dat in de 3,5 GHz-band regelt waarborgt. Het advies hierover wordt op 1 mei verwacht. De ingebruikname van de 3,5 GHz-band hangt onder meer af van de inhoud van dit advies. De minister wil dit eerst afwachten voordat er uitspraken over worden gedaan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in