Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeentes missen op grote schaal de Windows XP-deadline

Dat blijkt uit een inventarisatie van Nu.nl onder 405 Nederlandse gemeenten. Het moeilijkst heeft de gemeente Smallingerland het, die is pas in 2016 klaar. Maar ook enkele grote gemeenten zijn op 8 april niet klaar. Dat geldt bij voorbeeld voor Amsterdam - dat nog tot 2015 nodig heeft - Den Haag, Eindhoven, Tilburg en Utrecht.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Bij elkaar hebben die na 8 april nog zeker 15.000 pc's staan die voor hackers een aantrekkelijker doelwit vormen. Bij ieder security bulletin van Microsoft over lekken in Windows zullen die proberen of dat lek ook in Windows XP zit. Tegen het einde van het jaar nemen de problemen wel af. Dan denkt 96 procent van de gemeentes de migratie afgerond te hebben.

Overigens valt niet uit te sluiten dat het onderzoek nog een te rooskleurig beeld geeft. Van de aangeschreven 405 gemeentes reageerde slechts 55 procent. Te vrezen valt dat 'nog draaien onder Windows XP' een van de redenen was om niet te participeren in het onderzoek van Nu.nl.

Reden voor gemeentelijke lethargie onduidelijk

Dat Windows XP vanaf 8 april geen beveiligingsupdates meer krijgt, is al jaren bekend. Microsoft voert ook al geruime tijd campagne om consumenten en organisaties aan te sporen om over te stappen op modernere Windows-varianten. Waarom de betreffende gemeentes en hun IT-afdelingen gemeend hebben die waarschuwingen in de wind te moeten slaan, is onduidelijk.

De gemeentes zeggen dat ze maatregelen hebben genomen om de veiligheid alsnog te garanderen. Welke dat zijn, en hoeveel geld daarmee besteed wordt dat een veel productievere bestemming had kunnen krijgen, is niet bekend.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee