Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitale veiligheid in bouwbestek

Tijdens het recente reces is, zoals gewoonlijk elk jaar, hier en daar in de Tweede Kamer een stoeltje vernieuwd, een likje verf gebruikt en een tapijtje vernieuwd.
Tweede Kamer spreekgestoelte
© CC BY-SA 2.0
CC BY-SA 2.0

Dit ritueel zal jaarlijks wederkeren tot 2020 want dan zullen de parlementariërs en alle medewerkers van de Tweede Kamerleden het pand gedwongen moeten verlaten om neer te strijken op wat in de volksmond de Apenrots heet; het gebouw naast het Centraal Station waar nu het ministerie van Buitenlandse Zaken is gevestigd.

Advies aan eenieder die gedurende de 5,5 jaar dat de Tweede Kamer daar vergadert: open voor die tijd een horecagelegenheid in de gezellige Theresiastraat. Is namelijk op loopafstand van de Apenrots.

De renovatie van het Binnenhof is ‘serious business’. Niet een likje verf hier en wat nieuw meubilair daar, maar een verbouwing van grote omvang te vergelijken met die uit begin negentiger jaren van de vorige eeuw toen de gevel van de Hoge Raad aan het statige Plein er helaas aan moest geloven, overigens voor de tweede keer afgelopen eeuw. Wat ervoor terug kwam was wat glas met een schuif- en draaideur. Van grandeur, een parlement waardig, is sindsdien helaas geen sprake meer, iets waar in de wandelgangen nog steeds over gefluisterd wordt. De 475 miljoen die nu voor de verbouwing is begroot, gaat hopelijk deels ook op om het gebouw de status te geven die het verdient.

Hoe IT-beveiliging te regelen, is kijken in een glazen bol  

Buiten status die aan stenen wordt ontleend, gaat het vanzelfsprekend ook om comfort en een efficiënte werkplek. Wat dit laatste betreft, geldt voor een parlementariër net als voor alle andere werknemers in Nederland dat de werkplek meer en meer het scherm van de mobiele informatiedrager wordt, van telefoon tot tablet. Een belangdijk deel van investering in het te renoveren parlement zal dus niet om steen gaan, maar om veilig werken, ook buiten de bekende vierkante kilometer van het parlement.

Likje verf en een nieuw tapijt is routinewerk en kan desnoods nu al worden ingepland voor 2020. Wel zo handig indien we dan nog steeds in een hoogconjunctuur leven. Maar hoe de beveiliging rond IT te regelen is deels gelijk aan het kijken in een glazen bol. Met andere woorden: de verbouwing is vandaag begonnen met de kennis van vandaag en morgen, maar slechts deels met die van 2025. Continue aandacht inzake veilig digitaal werken is derhalve onderdeel van het bouwbestek.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in