Overslaan en naar de inhoud gaan

10 miljard Duitse subsidie voor chipfabriek Intel

Duitsland en Intel ondertekenen vandaag een overeenkomst waarin subsidies zijn afgesproken ter waarde van 10 miljard euro. Dat geld moet ten goede komen aan de bouw van een chipfabriek van Intel in de Duitse stad Maagdenburg.
Intel-fabriek
© Intel
Intel

Bij de ondertekeningsceremonie in Berlijn zijn topman van Intel Pat Gelsinger en bondskanselier Olaf Scholz aanwezig. Dat staat in een verklaring van de Duitse regering, die geen details van de overeenkomst geeft.

De Duitse zakenkrant Handelsblatt meldde vorige week al dat Berlijn en Intel dicht bij een deal zaten. Bronnen rond de regering hadden de krant verteld dat de door Intel te ontvangen subsidie, die oorspronkelijk 6,8 miljard euro bedroeg, zou worden verhoogd naar 9,9 miljard euro.

Hogere subsidies

De Duitse regering heeft zich de afgelopen tijd ingespannen om hogere subsidies mogelijk te maken. Volgens de ingewijden die spraken met Handelsblatt zou Berlijn daarmee willen proberen Intel over te halen zich te vestigen in Maagdenburg.

De chipproducent stelde de bouw van de fabriek eind vorig jaar uit vanwege economische tegenwind. Intel maakte eerder al bekend meer geld nodig te hebben door verschillende tegenvallers. Dat kwam door gestegen kosten voor onder meer bouwmaterialen en energie, en een gedaalde vraag naar halfgeleiders.

Polen en Israël

Intel heeft ook plannen voor nieuwe fabrieken in Polen en Israël. In het Poolse Wroclaw wil de chipmaker een nieuwe fabriek bouwen. Daarmee is een investering gemoeid van 4,2 miljard euro. 

Zondag maakte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bekend dat Intel voor 25 miljard dollar een nieuwe fabriek bouwt in Israël. De fabriek komt te staan bij de stad Kirjat Gat en moet in 2027 open. Er zullen duizenden mensen aan het werk gaan, aldus een verklaring van het Israëlische ministerie van Financiën. Israël zal subsidies verstrekken voor de bouw.

Intel zit al bijna vijf decennia in Israël en is daar een belangrijke werkgever.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in