Overslaan en naar de inhoud gaan

Tienduizenden gezinnen en bedrijven begluurd via webcam

De webcams van tientallen Belgische bedrijven en gezinnen worden afgetapt. Dat meldt de Belgische tv-zender VRT na een bezoekje aan insecam.org, een Russisiche website waar je mee kunt kijken op webcamera's.

De oorzaak van het ongewenste bijeffect van het installeren van de webcams is niet moeilijk te vinden. De exemplaren waarop meegegluurd wordt, zijn niet beveiligd. De eigenaren hebben ze direct uit de doos aangesloten, waardoor je er met standaard wachtwoorden en gebruikersnamen op kunt inloggen.

Het is niet altijd makkelijk te zien waarop de camera's gericht zijn. Maar de redactie van VRT heeft toch van een aantal webcams weten te achterhalen, waar die opgesteld stonden. De eigenaren reageerden zoals te verwachten onaangenaam verrast, toen ze door de VRT met diens bevindingen geconfronteerd werden. Het nieuws zwengelt in België opnieuw het debat aan over de verantwoordelijkheden van de leveranciers. Het valt natuurlijk ook niet goed in te zien waarom die de koper niet dwingen een eigen gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren,wanneer ze de camera aansluiten.

Het is geen exclusief Belgisch probleem. In Nederland heeft insecam.org bijvoorbeeld beelden van 826 camera's verzameld. Wereldwijd gaat het om enkele tienduizenden, leert een snelle optelling.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in