Overslaan en naar de inhoud gaan

SMART is niet slim

Consumenten worden doodgegooid met slimme dingen: van telefoons en tv’s tot aan smart homes. De belofte van smart is dat het ons leven gemakkelijker maakt. Geheel terecht heeft het Rathenau Instituut zich afgevraagd hoe het zit met de al maar doordenderende digitalisering in relatie tot de menselijke maat: privacy, mensenrechten, waardigheid en meer worden onder de loep genomen.
Mobiele telefoon
© Unsplash
Unsplash

Voor de grote voordelen van smart hoeven we niet lang te zoeken: die worden alom geëtaleerd. Het gaat juist om de rafelranden. Neem nu iets simpels als een tv; nog niet zo lang geleden kocht je er een, en die bleef het jaar in jaar uit doen tot hij echt versleten was. Tegenwoordig gaat dat anders. De levensduur van deze apparaten wordt almaar korter, en afgezien daarvan wordt de levensduur van de bijbehorende software nog veel korter.

Niet alleen fabrikanten, maar ook de NPO doet er aan mee. De Uitzending Gemist-app moest vernieuwd worden. Gevolg: allerlei tv’s die ouder zijn dan 2014 worden niet meer ondersteund! Je kunt de oude tv nog wel gebruiken hoor, stelt de website van NPO ons gerust, namelijk via “Chromecast of Airplay in combinatie met de NPO-app op je tablet of telefoon.” De smart tv kan dus alleen nog als dom beeldscherm fungeren via twee andere smart appliances. Dit ziet er niet anders uit dan een gemiddelde IT-oplossing: met allerlei legacy en houtje-touwtjekoppelingen hou je het nog lang vol, maar het is moeizaam, kost veel geld, duurt allemaal heel lang, en levert maar mondjesmaat wat op.

Met een beetje pech moet je elke 3 jaar zowel een nieuwe TV als tablet kopen

Ik sprak laatst een oudere dame, die heel vooruitstrevend mee was gegaan in de vaart der volkeren, dus inderdaad een tablet, internetbankieren, en last van overal vastlopende smart spullen. Als je dan na heel veel gedoe Uitzending Gemist weer aan de praat hebt, komt de aap uit de mouw: je moet ervoor gaan betalen. Want ja, de publieke omroep moet geld verdienen! Dus maar betalen per tablet: ach jee, de tablet is 3 jaar oud, en de leverancier ondersteunt de software niet meer. Dus ook geen security updates. De bank gaat daarin mee, want je zou wel eens onveilig kunnen bankieren. De aansprakelijkheid ligt bij oma, dus betalen gaat niet meer.

Met een beetje pech moet je elke 3 jaar zowel een nieuwe tv als tablet kopen om tegen betaling Uitzending Gemist te kunnen bedienen. En het is nog maar de vraag of het ook echt iets doet, want voor al dat geld krijg je absoluut geen garantie op werkende spullen. We moeten dit inderdaad niet gewoon gaan vinden anders maken binnenkort IT-bedrijven de dienst uit onder het mom van smart. Volgens mij heet het smart omdat de gebruiker heel smart moet zijn slimme apparaten werkend te krijgen en houden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in