Overslaan en naar de inhoud gaan

Publiek wordt moe van hackers-alarm

Het National Institute of Standards and Technology (NIST) deed onderzoek naar de effectiviteit van waarschwuingen voor ellende in cyberspace. Het blijkt, dat veel mensen die waarschuwingen niet eens meer lezen, onder het motto "dat weten we nu wel". Zonder overigens maatregelen te hebben genomen om de ellende buiten de deur te houden.

Het NIST noemt de aandoening 'security fatigue', om de lethargische houding van de gebruikers te verklaren. Een van de symptomen is het hergebruik van wachtwoorden. Mensen kiezen, als ze voor de zoveelste keer hun wachtwoord moeten aanpassen, voor een woord dat ze een jaar terug ook al eens hadden gebruikt. Dat zit nog een beetje in het geheugen en is daardoor beter te onthouden. Vergeten wordt wel, dat hackers mogelijk een oude lijst met wachtwoorden hebben gestolen en die nogmaals proberen.

De onderzoekers merkten de vermoeidheid bij de gebruikers op na analyse van hun antwoorden op de enquêtevragen. "Er heerst een gevoel van gelatenheid als er weer eens een waarschuwing voor hackers of phishers binnenkomt. Mensen hebben er meestal een hekel aan als ze worden verplicht om nogmaals hun wachtwoord te veranderen. Ook zijn ze niet te spreken over websites die plotseling allerlei aanvullende informatie willen weten om de identiteit van een gebruiker vast te stellen", zegt Mary Theofanos, een van de coördinatoren van het onderzoek.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in