Overslaan en naar de inhoud gaan

Louis XIV

Place de Bastille is natuurlijk dé plek van de Franse Revolutie, een van de meest tot de verbeelding sprekende historische gebeurtenissen. Als je wilt zien wat voorafging aan die revolutie én wat erna kwam, dan moet je naar Versailles.
Versailles
© CC0 - Unsplash.com
CC0 - Unsplash.com

Rondlopen door het paleis en de omliggende tuinen doe je niet alleen. Op een drukke dag lopen er meer toeristen rond dan dat er Parijzenaren zich in de dagen net na de revolutie kwamen vergapen aan het paleis.

Het aantal foto’s dat dagelijks door al die toeristen gemaakt wordt, moet overweldigend zijn. Veel mensen lopen met een 360-gradencamera rond, zodat ze niet nog tijdens het bezoek hoeven na te denken wat ze op de foto of film willen zetten. Ze kunnen dan thuis naar hartenlust door het paleis heen pannen en zoomen. Dat terwijl er natuurlijk al flink wat 3D- en VR-rondleidingen door Versailles bestaan. Anderen lopen al videobellend door het paleis, zodat vrienden en familie live kunnen meegenieten.

Schalks kijkend

Als je een tijdje die fotograferende en filmende mensen observeert, dan gaan je dingen opvallen. Mensen zijn op hun best gekleed en/of opgemaakt, speciaal om de perfecte Instagramfoto’s in de beroemde spiegelzaal of voor de vergulde fonteinen te maken. Als ze poseren voor hun foto’s, gaan ze allemaal in dezelfde houdingen staan. Schalks kijkend, met getuite lippen en één voetje gedraaid naar voren en handen in de heupen of omdraaiend met een wapperende rok of sjaal. Als paartjes op de foto gaan, dan moet zij naar hem opkijken en één knie buigen.

Ondertussen kijkt Louis XIV, de Zonnekoning, vanuit honderden levensgrote schilderijen neer op al die toeristen. Het bijzondere is dat Louis XIV op vrijwel al die schilderijen diezelfde Instagramhoudingen aanneemt. Een voetje gedraaid naar voren en de handen in de heupen of met een wapperende mantel om zich heen. Twee eeuwen, een Franse, een industriële en een informatierevolutie later, en nog steeds is ons hoogste doel om op precies dezelfde manier vereeuwigd te worden en getoond te worden aan zo veel mogelijk vrienden.

Iedereen heeft alle kennis

Onze technologie heeft alle denkbare informatie beschikbaar gesteld voor iedereen. We hebben iedereen met iedereen verbonden. We hebben alle mogelijke diensten digitaal ontsloten. Alles beschikbaar en iedereen bereikbaar vanuit onze handpalm. Je zou denken dat al die technologie het perfecte vervolg is op de Franse revolutie. Alle kennis voor het volk. Kennis is macht, en als iedereen alle kennis heeft, dan hoeven we geen zonnekoningen meer.

Ja, er is wereldwijd meer vrede en democratie dan in vroegere eeuwen, en levensomstandigheden zijn voor de meeste mensen verbeterd. Onze technologie heeft daar vast aan meegewerkt. Aan de andere kant: welvaart is nog even scheef verdeeld, en oorlog, armoede en ellende zijn er nog volop. De gemiddelde wereldburger lijkt dat niets te interesseren. Die is vooral bezig met zelf een klein beetje Zonnekoning te zijn, met likes en aantallen followers.

Maar, niemand kan op tegen de eerste en grootste influencer ooit: @Louis_XIV

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (oktobernummer 2019). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in