Overslaan en naar de inhoud gaan

'Accu's straks 20 maal kleiner'

De crux van hun verkleining bestaat er uit dat de elektrodes van de accu op microscopische schaal een sponsstructuur hebben. Daardoor wordt de verhouding oppervlak/volume enorm vergroot, wat leidt tot een evenredige vergroting van de capaciteit van de accu's.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Door anodes en kathodes afwisselend als microscopische draden vlak naast elkaar te positioneren wordt de onderlinge afstand geminimaliseerd, wat aanzienlijk kortere oplaadduur mogelijk maakt. Voor de anodes wordt gebruik gemaakt van een nikkel/tin-legering. De kathode bestaat uit mangaan-oxyhydroxide (MnOOH).

Ontbrandingsrisico

De onderzoekers denken aan toepassingen in sfeer van mobiele elektronica, medische implantaten en elektrische aandrijving van werktuigen en voertuigen. Tot dusverre is de accu-omvang in deze gebieden vaak een beperking voor toepassingen van nieuwe mogelijkheden en schaalverkleining. Ook kan de nieuwe accutechnologie bijdragen aan een verantwoord verbruik van schaarse grondstoffen.

De in een artikel in the Journal Nature Communications beschreven proefproductie is volgens de onderzoekers goed opschaalbaar. Het verdere onderzoek- en ontwikkelingswerk richt zich op dit moment vooral op de vloeistof die het ionentransport mogelijk moet maken. Daarvoor wordt tot dusverre gebruik gemaakt van een brandbare organische verbinding. De onderzoekers verklaarden tegenover BBC deze te willen de vervangen door een niet- of in elk geval veel minder brandbare verbinding.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in