Overslaan en naar de inhoud gaan

Centric-eigenaar zette miljoenen opzij op bankrekening van zijn advocaat

Wéér is een advocaat van IT- en bouwondernemer Gerard Sanderink over de schreef gegaan voor zijn vermogende cliënt. De tuchtrechter heeft nu Sanderinks derde advocaat, Paul Acda, veroordeeld. Hij krijgt een flinke straf: een beroepsverbod van een half jaar, omdat hij zich heeft laten lenen voor het opzij zetten van miljoenen euro's. 

geldstapeltjes en spaarvarken
Shutterstock

De nu bestrafte advocaat heeft de zogeheten derdengeldrekening van zijn kantoor ter beschikking gesteld aan Sanderink en zijn levenspartner Rian van Rijbroek. Op die aparte rekening van de advocaat zijn in totaal miljoenen euro's gestort, door Sanderink en Van Rijbroek. Dat geld is deels gebruikt om aan derden te lenen en te doneren, meldt onder meer het Algemeen Dagblad. Maar daarnaast is het geld van de Centric-eigenaar daar geparkeerd om beslaglegging te vermijden.

Bijna 2,5 miljoen

De eigenaar van IT-bedrijf Centric en bouwbedrijven Strukton, Oranjewoud en Antea heeft in totaal 2,2 miljoen euro gestort op de derdengeldrekening van zijn advocaat. Zelfverklaard cybersecurity-expert Van Rijbroek (sinds begin 2023 echtgenote van de multimiljonair) heeft bijna drie ton gestald bij Acda. Het geld van Sanderink en Van Rijbroek is niet slechts opzij gezet om het te beschermen tegen beslaglegging.

Via de aparte rekening van het advocatenkantoor zijn de tegoeden ook gebruikt. Zo is een andere advocaat van Sanderink, Gino van Tilborg, betaald vanuit die derdengeldrekening van zijn vakbroeder. Verder is er geld uitgeleend aan een derde partij én is het opzij gezette geld gebruikt om 'donaties' te doen aan een smaadwebsite die toen ineens beschuldigingen publiceerde waar Sanderink eerder door de rechter voor op de vingers is getikt.

Buiten spel gezet

In de slepende juridische saga rond Sanderink is vorige maand nog door zijn nieuwste advocaat gesteld dat hij "financieel aan de grond" zit. De multimiljonair heeft namelijk niet meer de beschikking over zijn aandelen en moet ook een salaris als topbestuurder missen. Hij is bij zijn bedrijven opzij gezet door de Ondernemingskamer (OK) als hoogste bestuurder én als grootaandeelhouder.

Die speciale rechtbank voor bedrijfsgeschillen, is tot die drastische stap overgegaan vanwege een reeks van misstanden die het Openbaar Ministerie (OM) ertoe heeft gebracht om een zaak te starten. IT-bedrijf Centric vervult namelijk belangrijke functies voor overheden in Nederland, met name op gemeentelijk niveau.

Smart blockchain als dé oplossing

Sinds Van Rijbroek in 2018 in het leven van Sanderink is gekomen, hebben zijn bedrijven last gehad van aanvaringen, managementleegloop, rechtszaken, onrust en onvrede onder klanten plus nog andere problemen. Daarbij speelt het fenomeen van 'smart blockchain' dat volgens Van Rijbroek - en aanhangers van haar - dé oplossing is voor velerlei cybersecurityproblemen. Sanderink is daarin meegegaan en heeft het in 2020 (toen hij weer hoogste baas was van Centric) ook aangedragen aan onder meer het ministerie van Justitie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in