Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese ontwikkelaars vragen toezichthouders om ingreep bij concurrentiewerend gedrag Unity

De European Games Developer Federation (EGDF) met enkele duizenden leden roept de toezichthouders in de Europese lidstaten in te grijpen bij Unity, de leverancier van een veelgebruikte game-engine, vanwege marktfalen en mogelijk concurrentiewerend gedrag. 

Unity kondigde vorige week aan per 1 januari in veel gevallen een vaste vergoeding te gaan innen voor elke download van een game waar de Unity-engine in is gebruikt. Gameontwikkelaars bouwen hun games doorgaans op basis van een generieke engine die een groot deel van de functies in de game verzorgt. Er zijn slechts enkele van deze game-engines en die van Unity is heel populair onder ontwikkelaars. Volgens Unity zelf heeft het bedrijf een marktaandeel van 63%. Een game-engine is sterk verwerven met de game, dus de Unity-engine vervangen door een ander, is praktisch onmogelijk. De gameontwikkelaars moeten het veranderde prijsplan van Unity dus wel slikken. 

In een open brief aan de toezichthouders van de lidstaten zeggen de leden van de EGDF nu dat het door de wijziging van de gebruiksvoorwaarden van Unity erg lastig wordt voor de kleine en middelgrote gameontwikkelaars om tot een solide businessplan te komen. Ze worden gedwongen hun games van de markt te halen, de prijzen van hun games te verhogen of binnen drie maanden hun contracten met derden te heronderhandelen. 

Opleidingen worden waardeloos

Bovendien wijzen zij erop dat jonge gameontwikkelaars die veel tijd en geld hebben gestoken in het leren optimaal gebruik te maken van de Unity-tools in een heel lastige positie worden geplaatst voor de uitbouw van hun carrière. De opleiders zullen verder hun curricula snel moeten omgooien als blijkt dat de industrie massaal overstapt op andere game engines. 

Afgezien van de verandering in de vergoedingenstructuur wijst de EGDF erop dat Unity al langer bezig is met het creëren van een vendor lock-in. De game-engine wordt gebundeld met het gebruik van allerlei tools zoals analytics, in-game chat, een advertentienetwerk en tools om nieuwe gamers te registreren. Daardoor wordt het lastiger voor andere ontwikkelaars van dergelijke hulpmiddelen om een plek op de markt te veroveren. Unity gaat nog een stap verder dan alleen de bundeling door in het nieuwe prijsschema ontwikkelaars voor te spiegelen dat zij in aanmerking kunnen komen voor kortingen op de basisvergoeding die afhankelijk zijn van het gebruik van de extra hulpmiddelen. 

Nieuwe regels ook belangrijk voor andere zakelijke contracten

De EGDF-leden vragen de EU-toezichthouders nu de regelgeving aan te passen zodat dergelijke oneerlijke, niet-onderhandelbare zakelijke contracten kunnen worden aangepakt. Prijswijzigingen zouden minimaal een half jaar van tevoren moeten worden aangekondigd. Nieuwe regels zouden moeten voorkomen dat lopende contracten kunnen worden opengebroken. 

De EGDF wil bovendien dat games gaan vallen onder de Europese Digital Market Act zodat 'gatekeepers' in de game-markt onder controle komen te staan. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in