Overslaan en naar de inhoud gaan

Unity komt na dagen van ophef met belofte voor gamedevs

zakenman
manager
CC0/Pixabay License

Veranderingen van licentievoorwaarden voor ICT-zaken vallen zelden goed bij afnemers, maar game-enginemaker Unity maakt het wel erg bont. Dagen nádat het een drastisch ander verdienmodel heeft aangekondigd, reageert het op de ontstane ophef en dreigende exit van gamedevelopers.

"We hebben jullie gehoord. We bieden excuses aan voor de verwarring en bezorgdheid [het Engelse 'angst' - red.] die het runtimevergoedingsbeleid dat we dinsdag hebben aangekondigd, heeft veroorzaakt", stelt Unity in een forumpost en een bericht op het social network dat voorheen Twitter heette. Daarbij stelt het bedrijf dat het luistert en praat met de eigen teamleden, de gemeenschap van Unity-gebruikers, klanten en partners.

Veranderingen (maar niet schrappen?)

"We zullen veranderingen aanbrengen in het beleid", verklaart het bedrijf in die tweet. Details ontbreken echter geheel en de reacties van game-ontwikkelaars lopen uiteen van smeekbedes en twijfel via ongeloof en scepsis tot aangewakkerde woede. Want van een terugtrekken of schrappen van het omstreden licentiemodel lijkt dus geen sprake te zijn.

"We zullen over een paar dagen een update [qua informatie over het nieuwe beleid - red.] delen. Bedankt voor jullie eerlijkheid en kritische feedback." Het bedrijf heeft daags na de aankondiging van het nieuwe beleid al "de verwarring en frustratie erkend". In een ander bericht heeft het geclaimd dat de verandering voor slechts een klein deel van zijn klanten veel impact heeft.

Overstappen

Ondertussen is het voor gamedevelopers niet duidelijk waar ze precies aan toe zijn, wat betreft vergoedingen die ze straks moeten betalen voor games waar soms al jaren aan werk in zit. Overstappen naar een andere game-engine is een kostbare zaak. Toch overwegen sommige game-makers dat nu, waarbij de Unreal Engine van Fortnite-maker Epic Games veel wordt genoemd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in