Overslaan en naar de inhoud gaan

EU Parlement verzet zich tegen Acta

"De gezochte voordelen van deze internationale afspraken vallen in het niet bij de schendingen van de burgerrechten die het verdrag mogelijk maakt", zegt de Britse Europarlementariër David Martin in een concept aanbeveling van het Europees parlement. "Gegeven de vaagheid in sommige onderdelen van de tekst [van het verdrag, red] en de onzekerheid over de interpretatie, kan het Europees Parlement een adequate bescherming van de burgerrechten in de toekomst niet garanderen onder Acta."
Business
Shutterstock
Shutterstock

Vrijheid op internet in het geding

Ook het Europees Hof moet zich nog uitspreken over de rechtmatigheid van Acta. Het proces waarin het verdrag tot stand kwam - met jarenlange strikt geheime onderhandelingen waaruit soms een document lekte - heeft al veel protesten vanuit de burgerbewegingen veroorzaakt, waaronder aanvallen op verschillende overheidswebsites en demonstraties. Volgens de tegenstanders maakt het verdrag een einde aan de vrijheid op internet.

Het verdrag vloeit voort uit overleg van de overheden van een groot aantal landen ter wereld, waaronder de Verenigde Staten, Australië, Europa en Japan om een einde te maken aan illegaal gebruik van auteursrechtelijk beschermd werk zoals muziek en films, maar ook fysieke goederen zoals merkkleding en accessoires. Het verdrag geeft opsporingsinstanties vergaande bevoegdheden waarbij de privacy van onschuldige burgers in het geding komt.

Acta is ondemocratisch

In januari legde de Franse Europarlementariër Kader Arif al zijn functie als waarnemer bij de totstandkoming van de Anti-Counterfeit Trade Agreement neer. Uit protest tegen de manier waarop de tekst van dat verdrag tot stand kwam, en tegen de gevolgen van dit op ondemocratische wijze tot stand gekomen verdrag voor de samenleving.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in