Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrijwillige inzameling ICT-afval faalt

Het gaat niet goed met de inzameling van ICT-afval. Slechts eenderde van alle afgedankte apparatuur wordt langs reguliere weg ingezameld en verwerkt. Onderzoek wijst uit dat Nederland per inwoner jaarlijks meer dan 18 kg aan elektrische en ICT-apparatuur afdankt. Hiervan wordt slechts 6 kg aangeboden aan erkende inzamelsystemen. Afspraken met gemeenten en inzamelbedrijven hebben niet tot verbetering geleid. Grote hoeveelheden ICT-afval verdwijnen via het illegale circuit.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Vaak naar het buitenland, waar illegaal wordt gestort of verbrand in de openlucht. Om die praktijken terug te dringen moet het volgens ICT~Milieu afgelopen zijn met de vrijwilligheid. De organisatie pleit zowel bij staatssecretaris Atsma als bij de Tweede Kamer voor een een wettelijke afgifteplicht voor gemeenten en bedrijven.

Ingezameld ICT-afval voor 97 procent reclyclebaar
ICT~Milieu is onderdeel van de brancheorganisatie ICT~Office. Ze organiseert de landelijke inzameling van gebruikte ICT-apparaten en de recycling ervan met de best beschikbare technieken. Namens de producenten en importeurs rapporteert ICT~Milieu aan de overheid hoeveel ICT-afval wordt ingezameld en gerecycled. Het goede nieuws dat daarbij naar voren kwam, is dat van het vorig jaar wèl ingezamelde ICT-afval 97 procent is gerecycled. Daarvan werd 85 procent herbruikt als grondstof en 12 procent vond een bestemming als brandstof.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in