Overslaan en naar de inhoud gaan

Opsporingsdiensten spinnen garen bij AI-toepassingen

Terwijl Microsoft-president Brad Smith donderdag waarschuwde voor de nadelige effecten van gezichtsherkenningssoftware, kan de Amerikaanse FBI niet meer zonder dit soort cloud-gebaseerde data-analyse. Dat zei de deputy assistant director van de CounterTerrorism-divisie, Christine Halvorsen vorige week het jaarlijkse RE:Invent congres van AWS. “De 1 petabyte aan videodata die we na de aanslag in Las Vegas moesten verwerken, zou hiermee binnen een dag zijn verwerkt.
gezichtsherkenning
© University of Toronto
University of Toronto

Ons heeft dat toen weken gekost.”

Brad Smith riep overheden en de tech-industrie donderdag op tot meer wetgeving en zelfregulering rondom gezichtsherkenningssoftware in 2019. Hierbij wees hij op de nadelige effecten voor maatschappij, zoals privacyschendingen en de potentiële beperkingen van democratieën wereldwijd. Tegelijkertijd zijn er veel voordelen voor inlichtingendiensten, zoals bijvoorbeeld de FBI, in hun zoektocht naar personen die vermist zijn, worden uitgebuit, of zich schuldig hebben gemaakt aan criminele activiteiten.

De Amerikaanse inlichtingendienst, die voor de gezichtsherkenning gebruikt maakt van AWS Rekognition, heeft naar eigen zeggen veel profijt van de videodata-verwerkingstool van de cloudgigant. De tool is in staat om videobeelden te analyseren en te verwerken en kan hiermee objecten, mensen, teksten en bepaalde activiteiten en scènes in het beeldmateriaal herkennen. Zo kan de techniek op allerlei manieren worden gebruikt in het herkennen of volgen van bepaalde content, maar in het geval van de FBI helpt de tool de inlichtingendiensten voornamelijk in het onderzoek naar criminaliteit en terrorisme, zoals seksueel misbruik, mensenhandel en terroristische daden.

Bakken aan data

De inlichtingendienst haalt in het onderzoek naar deze vormen van criminaliteit zeeën aan videodata binnen. Zo werd er na de aanslag bij de marathon in Boston 50 terabyte aan videodata geanalyseerd en verwerkt, op jacht naar de verantwoordelijken voor het bloedbad.

Vier jaar na het incident in Boston werd de FBI geconfronteerd met een bloedige aanslag in Las Vegas waar de hoeveelheid opgehaalde data de pan uit rees. “Met het onderzoek naar het bloedbad in Las Vegas hebben we met diensten van acht personen per keer hele dagen gedraaid, en hebben we er uiteindelijk drie weken over gedaan om de 1 petabyte aan videodata te verwerken. Met de herkenningssoftware en cloudstrategie die we nu gebruiken zou dat nu één dag hebben gekost."

Dat kwam zowel door de verwerkingstijd die onze mensen nodig hadden om de beelden te analyseren, als door de tijd die het ons kostte de beelden op te slaan. Onze migratie naar de cloud heeft ons inmiddels veel besparingen opgeleverd; een inzetreductie van 90% als het gaat om analisten en 70% aan kostenreductie. Puur door het opheffen van ons eigen datacentrum, gebruiken van dit soort AI-toepassingen en het werken in de cloud”, vertelde Halvorsen.

Strijd is ontwikkeld

De inzet van ML en AI is voor de FBI-agent een totaal andere wereld dan waar ze in stapte als jonge agente. “De technieken zijn anders, maar de strijd is hetzelfde. Vroeger streden we in de achterbuurten van New York tegen de jonge bendeleden die communiceerden met pagers. Die veranderden iedere dag van pager-nummer. Het voordeel was wel dat die strijd gecentreerd plaatsvond, nu is dat niet meer zo. Vanuit alle hoeken van de wereld kan een strijd ontketend worden. Daarbij zijn AI-toepassingen zoals herkenningssoftware echt onmisbaar geworden.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in