Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnieuw stijgen ICT-kosten voor ziekenhuizen

Ziekenhuizen hebben voor het vijfde achtereenvolgende jaar hogere kosten voor ICT. Het merendeel van dat geld wordt uitgegeven aan software. Dat blijkt uit de ICT Benchmark Ziekenhuizen uitgevoerd door M&I Partners. Deze benchmark gaat over het jaar 2018.
Ziekenhuis
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Volgens M&I Partners stijgen de kosten doordat ziekenhuizen in hoge mate afhankelijk zijn van de digitale informatievoorziening. “Dit zorgt voor hoge eisen aan continuïteit, beveiliging en kwaliteit van informatie. Deze hogere eisen vragen ook meer ICT-personeel, bijvoorbeeld op informatie- en datamanagement. De digitalisering in de zorg, zoals met ‘de juiste zorg op de juiste plek’, netwerkzorg en onderlinge doorverwijzing, neemt steeds verder toe. De kosten hiervan ‘stapelen’ op de bestaande ICT-kosten.”

Software grootste kostenpost

Van het IT-budget gaat iets meer dan 40 procent op aan software. Een andere belangrijke component is personeel waar bijna 30 procent van het geld naar toe gaat. De softwarekosten gaan vooral naar het EPD. Daarvan verschuift de focus, volgens de onderzoekers, naar het uitnutten en optimaal gebruik ervan. Voorheen ging het vooral over dossiervorming en multidisciplainere procesondersteuning, zoals ordercommunicatie en geautomatiseerde doorverwijzing.

Overigens stijgt de omzet van de ziekenhuizen ook. Daarom is het percentage dat aan ICT-kosten wordt uitgegeven bijna net zo hoog als een jaar eerder. In 2018 bedroegen de ICT-kosten 5,7 procent van de omzet. Een jaar eerder was dat nog 5,5 procent. Vijf jaar eerder, in 2013, was het percentage nog 4,5 procent.

M&I Partners voerde dit jaar voor de twaalfde keer de ICT Benchmark Ziekenhuizen uit.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in