Overslaan en naar de inhoud gaan

Open source uitkomst voor Europese economie

Meer investeren in opensourcesoftware kan een enorm vliegwieleffect hebben op de Europese economie en de onafhankelijkheid van andere grote mogendheden, waaronder de Verenigde Staten.
open source
© Shutterstock
Shutterstock

De investeringen van in totaal 1,2 miljard euro in opensourcesoftware in 2018, gedaan door publieke en private organisaties in Europa, heeft de Europese economie een impuls gegeven tussen 65 en 95 miljard euro. Dit blijkt uit onderzoek van Fraunhofer instituut en het OpenForumEurope in opdracht van de Europese Commissie, dat Venturebeat oppikte.

Dat effect kan volgens de onderzoekers nog beter worden benut. Nog een 10% toename in de bijdragen aan opensourceprojecten geeft potentieel een verhoging van 0,4% tot 0,6% bruto binnenlands product. Bovendien kunnen die investeringen leiden tot wel 600 nieuwe startersbedrijven.

Meer structuur nodig

De onderzoekers geven aan dat daarvoor nog wel het een en ander moet gebeuren afgezien van de investeringen zelf. Zo raden ze aan dat er een EU-gesubsidieerd netwerk van programmabureaus voor open source komt, onder meer om de consumptie, creatie en toepassing van opensourcetechnologieën aan te zwengelen. Zo'n programmabureau zorgt voor formaliteit en ordening in opensourceprogramma's. Ze zijn volgens de onderzoekers cruciaal geweest voor het succes van de toepassing van open source bij bedrijven als Google en startersbedrijven.

De Europese Commissie zou ook een duidelijker opensourcebeleid moeten ontwikkelen en dat onderdeel maken van de bestaande raamwerken voor Europees beleid.

De afgelopen jaar is wel duidelijk geworden dat het toepassen van open source software helpt de afhankelijkheid van bedrijven (vendor lockin) te verminderen. Europese organisaties kunnen zo meer controle krijgen over hun eigen technology stack en data.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in