Overslaan en naar de inhoud gaan

Bedrijven verspillen talent developer

Marc Andreessen stelde ooit: ‘software is eating the world’. Maar bedrijven maken op dit moment niet optimaal gebruik van hun software developers. Developers besteden gemiddeld de helft van hun tijd aan het onderhouden van verouderde software en het verbeteren van slecht geschreven programmacode, blijkt uit onderzoek van Stripe. En dat kost bedrijven veel geld.
Developer
© CC0 - Unsplash
CC0 - Unsplash

Maar het is vooral een verspilling van talent. Talent dat beter ingezet kan worden voor innovatieve projecten die bedrijven echt waarde opleveren, in plaats van het draaiend houden van de business.

Strategisch meedenken en meebeslissen

Digitale technologie speelt een steeds strategischer rol in de totale business en bedrijven zijn zich daar steeds beter van bewust. Ook daarom zouden developers meer ruimte moeten krijgen, zodat ze op hoog niveau kunnen meedenken en meebeslissen over de te volgen koers. Zij weten immers als geen ander welke trends relevant zijn, hoe organisaties daarop het beste kunnen inspelen en wat daarvoor nodig is.

Acht op de tien ondervraagden is van mening dat in-house ontwikkelaars effectiever zijn dan ingehuurde externe managementconsultants, als het gaat om besluitvorming en om het bepalen van de koers. Organisaties die nalaten om ontwikkelaars bij dit soort strategische keuzes te betrekken, zien daar steeds vaker de gevolgen van. Ruim de helft van de bedrijven in het onderzoek heeft strategische fouten gemaakt omdat ze niet genoeg input hadden gevraagd van hun developers. Ze volgden bijvoorbeeld niet de beste product-roadmap, namen de verkeerde mensen aan of kozen de verkeerde leveranciers.

Cloud en outsourcen

Hoe kunnen organisaties zichzelf zo inrichten dat ze effectiever gebruikmaken van hun developers?  Een mogelijkheid is het vervangen van verouderde, in-house oplossingen en -processen door betaalbare en effectieve cloud oplossingen. Dan zijn veel uren die nu worden besteed aan het onderhouden van verouderde software en verbeteren van slecht geschreven code, niet langer nodig. In plaats daarvan krijgen ontwikkelaars de ruimte om échte strategische waarde voor hun organisatie te creëren.

Een andere mogelijkheid is het inhuren van externe developers voor allerlei standaardtaken. Onderhoud en het verhelpen van fouten in software zijn zaken die vaak niet vragen om specifieke kennis over de organisatie en kunnen dus relatief makkelijk worden uitbesteed.

Het is absoluut de moeite waard om na te denken over deze en andere alternatieven. De potentiële winst die hiermee valt te behalen is niet alleen in concrete kostenbesparingen uit te drukken, maar zit vooral in de – toenemende! – capaciteit van developers om hun bedrijf te helpen bij het uitstippelen van de beste digitale koers en het maken van de juiste keuzes.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in