Overslaan en naar de inhoud gaan

Het opvallendste nieuws volgens Ruben Spruijt

Jammer genoeg is de toepassing van het DNA-molecuul op dit moment nog onvoldoende uitontwikkeld om aan de immense opslagbehoefte van vandaag te voldoen. Dus blijft de vraag: Hoe lossen we de exponentiële groei in opslagbehoefte nu en voor de aankomende jaren op? Zowel zakelijk als privé slaan we steeds meer en meer gegevens op.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Met steeds meer sensoren, 4K/8K content, social-media, digitalisering op de werkvloer is de behoefte aan opslagcapaciteit enorm. Zelfs auto’s dragen tegenwoordig een steentje aan bij aan de honger aan opslagcapaciteit.

Voor een consument is het al bijna normaal om meer dan drie met het internet verbonden apparaten te hebben. Deze genereren data die zowel lokaal als in datacenters opgeslagen wordt. Daarnaast is de opslagbehoefte in bedrijven ook enorm. Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuis dat tegenwoordig een volledige digitale werkomgeving heeft. High Definition scans en digitale dossiers moeten snel en voor een lange tijd beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld bij de luchtmacht en in de agrarische sector worden drones voor onderzoek gebruikt met als gevolg een explosie van data.

En financiële instellingen zitten met de handen in het haar hoe om te gaan met de toenemende datagroei. We zien een duidelijk hockeystick-effect als het gaat om de groei van de opslagbehoefte, maar helaas blijft het budget om aan deze behoefte invulling te geven bij veel organisaties vaak gelijk of neemt zelfs af. Daarbij komt dat traditionele storage-leveranciers het grote gat tussen behoefte en budget niet snel genoeg in lijken te vullen. Slimme hardware en softwareoplossingen en anders denken is hierbij nodig.

De capaciteit van de voor het eerst in 1953 ontwikkelde harddisk om data op te slaan is nog steeds in beweging. Zo voorspelt Trendfocus dat traditionele harde schijven binnen enkele jaren een capaciteit hebben van 20 TB. De uitdaging hierin is IO density, grotere opslagcapaciteit zorgt namelijk voor een afname van de performance per GB of TB. Door de lage kosten en hoge opslagcapaciteit wordt de harddisk meer en meer toegepast als back-up en archief oplossing, dan als een oplossing wat kan zorgen voor capaciteit én snelle performance. En dat laatste is nu juist waar de klant om vraagt.

Om aan de vraag naar voldoende capaciteit en juiste performance voor alle applicaties te kunnen voldoen zijn er andere oplossingen nodig. Software Defined Storage (SDS) gecombineerd met Solid State Technologie (flash) is hiervoor een aantrekkelijke optie. Sterke groei in de markt is te verwachten bij het flashgeheugen. Zou het daarom ook niet mooi zijn als flash beschikbaar en betaalbaar is voor alle applicaties in workspace, datacenter of public cloud?

Dit is mogelijk wanneer slimme software wordt toegevoegd aan commodity server en storage hardware. Solid State technologie is zeker weten de toekomst, de performance is hoog en het energieverbruik laag. Door gebruik te maken van slimme storage software is flash vandaag voor alle applicaties te betalen en te gebruiken. Stap uit je comfort zone en zie welke mogelijkheden er zijn om de opslag en performance uitdagingen vandaag op te lossen. “Outside your comfort zone is where the magic happens.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in